Parragh: átláthatóvá kell tenni a szabadkereskedelmi tárgyalást

Parragh: átláthatóvá kell tenni a szabadkereskedelmi tárgyalást

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke szerint az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok között folyó transzatlanti szabadkereskedelmi megállapodás (TTIP) tárgyalását átláthatóvá, nyilvánossá kell tenni, hogy az iparágak szereplői képviselni tudják érdekeiket és felkészülhessenek a változásokra.

Brüsszel, 2016. május 13. Transzparensekkel tüntetnek az EU és az Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi megállapodás, a Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerség (TTIP) és az EU és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény, az Átfogó Gazdasági és Kereskedelmi megállapodás (CETA) ellen az uniós tagországok külügyminisztereinek tanácskozása előtt Brüsszelben 2016. május 13-án. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Parragh László hangsúlyozta, hogy a világ a gazdasági szövetségek, a szabadkereskedelmi megállapodások létrejöttével átalakul, és erre tekintettel kell lennie Európának is. Kiemelte, mivel a transzatlanti szabadkereskedelmi megállapodás a gazdasági szereplőinek szabályozási rendszerét érinti, a piaci árakat befolyásolja és új gazdasági környezetet eredményez, ezért a mostani, az érintettek háta mögött zajló egyeztetés nem tisztességes és nem demokratikus.

Parragh László hangsúlyozta: a kereskedelem előtt álló minden korlátozás lebontása a fogyasztó előnyére válik. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy minden eddigi szabadkereskedelmi konstrukcióban az erős gazdaságok, a centrumországok lettek a győztesek, a periférián lévők pedig a vesztesek.

A kamara elnöke szerint az Egyesült Államok sok területen fejlettebb, és más “morális pályán” mozog, mint Európa, ezért sok esetben kódolva van az európai vereség. A kevésbé szigorú amerikai környezetvédelmi szabályokra példaként említette a vegyipart, az energiaipart, a haditechnikát és a filmipart. A két világ közötti morális látásmódban is erőteljes különbség van, amely komoly veszélyeket rejt magában, például a migrációs kérdésben, az Egyesült Államok a mexikói déli határnál falat húzott fel, esetenként tűzparancs van érvényben.

“Amerika ma diktál a világnak, és ebben a szerepkörben a megállapodással újabb eszköz kerül a kezébe” – mondta a kamara elnöke, aki szerint a folyamat Magyarország szempontjából nézve erősen hasonlít majd a 2004-es európai uniós csatlakozás után előállt helyzethez.

MTI

The post Parragh: átláthatóvá kell tenni a szabadkereskedelmi tárgyalást appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »