Parolin bíboros videoüzenete az éghajlatváltozásról tartott konferenciára

Parolin bíboros videoüzenete az éghajlatváltozásról tartott konferenciára

Pietro Parolin bíboros, vatikáni államtitkár videoüzenetet küldött a január 25–26-án zajló online csúcstalálkozóra, amelyben arra kérte a résztvevőket, hogy a rendelkezésünkre álló technológiát használják a jobb és átfogóbb fejlődés érdekében.

Az online klímaadaptációs csúcstalálkozó (CAS), amelynek házigazdája Hollandia volt, globális vezetőket és helyi érdekelteket szólított meg. A meghívottak között volt a Szentszék is. A tanácskozáson elindítottak egy átfogó cselekvési menetrendet, amely egyértelmű kötelezettségvállalásokat fogalmaz meg konkrét erőfeszítések és partnerségek megvalósítása céljából, hogy világunk jobban ellenálljon az éghajlatváltozás hatásainak. A világ minden tájáról és időzónájából sugárzott események a változásokra ösztönöztek, és kézzelfogható megoldásokat kínáltak a felmelegedés problémájára, megmutatva, hogyan teremthetjük meg az éghajlattal szemben ellenálló jövőt. A különböző események a CAS 2021 cselekvési témáira összpontosítottak, és lehetővé tették a bevált gyakorlatok megosztását egymással, valamint a tevékenységek összehangolását, egyesítve a különböző régiók ismereteit és igényeit.

Parolin bíboros videoüzenete elején közvetítette Ferenc pápa szívélyes üdvözletét és lelki közelségét, támogatását és bátorítását az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásról szóló csúcstalálkozó gyümölcsöző eredményei érdekében; majd idézett a Laudato si’ kezdetű enciklika közös otthonunk gondozásáról szóló részéből.

Mindannyian tudjuk, hogy „az éghajlatváltozás globális probléma, amelynek súlyos következményei vannak: környezeti, társadalmi, gazdasági, politikai szinten és a javak szétosztása szempontjából. Ez napjainkban az emberiség egyik legfőbb kihívása” – szögezte le a bíboros államtitkár. – A rendelkezésünkre álló tudományos adatok „egyértelműen rámutatnak a gyors cselekvés szükségességére”, figyelembe véve az „etika, a méltányosság és a társadalmi igazságosság” összefüggéseit.

Pietro Parolin bíboros rámutatott: az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésére való áttérés nemcsak a technológia területének problémája, „hanem a fogyasztási szokások, az oktatás és az életmód kérdése is”. Bár az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésére és enyhítésére szükség van, ezek „nem elegendő” lépések. „Ez erkölcsi és humanitárius követelmény” – hangsúlyozta a vatikáni államtitkár. „A klímaváltozás legnegatívabb következményei gyakran a legkiszolgáltatottabbakat sújtják” – hívta fel a figyelmet Parolin bíboros. Megjegyezte, hogy „bár a szegények a legkevésbé felelősek a globális felmelegedésért, mégis rájuk van a legnagyobb hatással, mivel a legkevésbé alkalmazkodóképesek, és gyakran olyan földrajzi területeken élnek, amelyek különösen veszélyeztetettek”. Globális, hosszú távú stratégiát kell kidolgoznunk, amely pontos kötelezettségvállaláson alapul, „képes egy új fejlődési modell meghatározására és előmozdítására, továbbá az éghajlatváltozás és a szegénység elleni küzdelem közötti szinergikus kötelékre épül”.

Hírdetés

A vatikáni államtitkár arra is rávilágított, hogy a Covid–19-járvány bebizonyította: „egyedül semmit sem tudunk elérni”. Parolin bíboros ismét Ferenc pápát idézte: „Két lehetséges út közül választhatunk. Az egyik út a multilateralizmus megszilárdulásához vezet, amely a megújult globális társfelelősségben, az igazságosságon és az emberi családon belüli béke és egység elérésén alapuló szolidaritásban jut kifejeződésre, amely Isten terve a világunk számára. A másik út az önellátást, a nacionalizmust, a protekcionizmust, az individualizmust és az elszigeteltséget hangsúlyozza, amelyek minden bizonnyal károsak lennének az egész közösség számára, és mindenkinek sebeket okoznának. Ennek nem szabad érvényesülnie” – fogalmazott Ferenc pápa az ENSZ-közgyűléshez szólva 2020 szeptemberében.

Parolin bíboros kiemelte: „az alacsony szén-dioxid-kibocsátású fenntartható fejlődés iránti elkötelezettségen alapuló erősebb nemzetközi együttműködésre”, valamint a technológiák és az ellenállóképesség megerősítésére irányuló beruházásokra van szükség, és ezeket tisztességes feltételekkel kell átadni főként a legkiszolgáltatottabb országoknak”.

„Az éghajlatváltozásra adott válaszunk legyen lehetőség az életkörülmények, az egészség, a közlekedés, az energia és a biztonság javítására, valamint új munkalehetőségek teremtésére.” Ez nehéz és összetett feladat, de megvan „a szabadságunk, az intelligenciánk és a képességünk a technológia irányításához”, hogy azt egy emberségesebb társadalmi és átfogó fejlődés szolgálatába állítsuk – hangsúlyozta Parolin bíboros. „Jelentős kihívás előtt állunk a közjó szempontjából. Nincs más lehetőségünk, mint mindent megtenni egy felelősségteljes kollektív válasz kidolgozására, amelynek célja közös otthonunk építése” – zárta videoüzenetét a vatikáni államtitkár.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »