Parlamenti választást tartanak Montenegróban

Parlamenti választást tartanak Montenegróban

Parlamenti választást tartanak ma Montenegróban, és elemzők szerint a voksolás akár egy NATO és Európai Unió melletti, illetve elleni népszavazásnak is tekinthető.

A 650 ezres lakosú Adria-parti ország mintegy 530 ezer szavazópolgára 17 párt és koalíció közül választja ki a 81 fős podgoricai törvényhozás tagjait.

A Milo Đukanović vezette, baloldali Szocialisták Demokratikus Pártja (DPS) az utóbbi évek választásain fényes győzelmet tudott aratni, ezúttal viszont szoros küzdelemre lehet számítani, főleg a megerősödött és összefogott ellenzék miatt.

A szavazatokért folytatott harcot három fél vívja: a DPS, valamint két ellenzéki koalíció, a Demokratikus Front és a Kulcs. Milo Đukanović azzal kampányolt, hogy a választások valódi tétje az, fennmarad-e Montenegró, és folytatja-e a megkezdett integrációt. Ezt azzal indokolta, hogy az ellenzéket Oroszország pénzeli, és ha ők nyerik meg a választást, teljes külpolitikai irányváltásra lehet számítani a balkáni országban, elfordulnak majd az európai integrációtól és a NATO-tagságtól, hogy szorosabbra fűzzék a kapcsolatot Moszkvával. Az ellenzék viszont éppen azt tartja legnagyobb ütőkártyájának, hogy leválthatja a 25 éve elnökként vagy miniszterelnökként jelen lévő Đukanovićot.

A választópolgárok 7 és 20 óra között adhatják le voksaikat. Az előzetes eredmények pedig az urnazárást követő néhány órán belül várhatók.

Az egykamarás parlamentet négy évre választják, a kormányalakításhoz egy pártnak vagy koalíciónak 41 parlamenti helyet kell megszereznie. (MTI)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »