Parlamenti választásokat tartanak Tunéziában

Parlamenti választásokat tartanak Tunéziában

Parlamenti választásokat tartanak ma Tunéziában, nem sokkal az elnökválasztások második fordulója előtt.

Az afrikai országot jelenleg e három politikai tömörülés vezeti, a koalíciót azonban egyre több belső ellentét feszíti, és ezek egyebek közt lassítják a – külföldi kormányok által is elvárt – gazdasági reformokat.

Az Ennahda vezetője, Rásid Gannúsi szeptember végén azt mondta, pártja akár egyedül is kész kormányozni. Elemzők szerint amennyiben az Ennahda egyedül jutna kormányra, az a végét jelenthetné a vallási és a világi erők hatalommegosztásáról szóló status quónak.

Gannúsi hozzátette, az Ennahda nem lép szövetségre egyetlen olyan párttal sem, amelyeknek a tagjait korrupcióval gyanúsítják.

Hírdetés

Egyes elemzők erősnek vélik az elnökválasztáson is induló, ám adócsalással és pénzmosás vádjával letartóztatott Nabíl Karui idén júniusban alapított pártját, a Tunézia Szívét (Kalb Túniszt) is.

Az elnökválasztás második fordulóját október 13-án tartják.

Tunéziában a törvényhozó hatalmat az egykamarás Népképviselők Gyűlése gyakorolja, amelynek 217 tagját öt évre, listás szavazással választják meg, 199 képviselőt a tunéziai, 18-at pedig külföldi szavazókörzetekben.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »