Parlamenti választások kezdődtek Libanonban

Parlamenti választások kezdődtek vasárnap Libanonban; mintegy 4 millió ember szavazhat az első választáson, amelyet azóta tartanak, hogy 2020-ban halálos robbanás rázta meg a bejrúti kikötőt. A szerencsétlenségnek 203 halálos áldozata volt, 300 ezren pedig elvesztették otthonukat.

A választásokra azt követően kerül sor, hogy 2019-ben tömeges tüntetések söpörtek végig Libanonon, a romló életkörülmények és a korrupt uralkodó elit miatt széles körben elterjedt harag miatt.

A libanoni gazdasági válság a Világbank szerint az egyik legsúlyosabb, amelyet a világ az 1800-as évek közepe óta látott. Az élelmiszer-, gyógyszer-, víz- és üzemanyaghiány már széles körben elterjedt, és gyakoriak az áramkimaradások. Az ENSZ jelentése szerint a szegénység drasztikusan nőtt az elmúlt évben, és jelenleg a lakosság 74 százalékát érinti. A libanoni font értékének 95 százalékát elvesztette.

A német Konrad Adenauer Alapítvány által megrendelt felmérés szerint Libanonban sokak számára a legfontosabb kérdés a korrupció elleni küzdelem. A felmérésből az is kiderült, hogy sok libanoni “új és tiszta politikai osztályt” szeretne.

Hírdetés

Az ellenzéki jelöltként induló politikusok közül sokan a 2019-es tüntetésekből kerültek ki. A szavazók 718 jelölt közül választanak képviselőt a 128 tagú parlamentbe.

Libanonban olyan politikai rendszert alakítottak ki, amelyben megosztják a hatalmat a vallási közösségek között.

A libanoni elnök keresztény maronita, a miniszterelnök szunnita muzulmán, a parlamenti elnök pedig síita muzulmán, egy 1943 óta fennálló íratlan egyezmény értelmében, amely egyensúlyt teremt a több felekezetű államban.

Legutóbb 2018. május 6-án rendeztek parlamenti választásokat, kilenc év után először. A törvényhozásban a Hezbollah síita mozgalom és szövetségesei – köztük a Nabih Berri házelnök vezette Amal Mozgalom, valamint a Michel Aun elnök alapította keresztény Szabad Hazafias Mozgalom – a mandátumok több mint felét szerezték meg.

Az Európai Unió választási megfigyelő missziójának mintegy 200 megfigyelője fogja figyelemmel kísérni a libanoni választásokat az átláthatóság és a pártatlanság biztosítása érdekében. A szavazóhelyiségek este 7 órakor zárnak, de szükség esetén tovább is nyitva maradhatnak.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »