Parlamenti választás kezdődött Szíriában – a "Nyugat" már most jelezte, hogy hiába

A kormány által ellenőrzött országrészeken szavaznak jelenleg, a vitatott érvényű voksoláson 250 képviselő kap mandátumot.

Az emberek röviddel azután már az urnák előtt álltak, hogy azokat helyi idő szerint reggel 7 órakor megnyitották. Körülbelül 3500, a kormány által jóváhagyott jelölt küzd a helyekért, miután több mint 7000 jelölést elutasítottak.

Az ország keleti felének nagy részét az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet, az északi, Törökországgal közös határ menti tartományokat pedig jórészt az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz tartozó an-Nuszra Front és "a Nyugat által mérsékeltnek tartott" felkelőcsoportok tartják ellenőrzésük alatt. Ezeken a területeken a központi hatalom nincs jelen.

Damaszkusz szerint a választások alkotmányosak, és semmi közük a Genfben folytatott béketárgyalásokhoz. Ellenzéki és nyugati vezetők ezzel szemben színjátéknak minősítették a voksolást, amely tovább nehezíti az eleve feszült légkörben zajló, éppen szerdán folytatódó tárgyalásokat.

Bassár el-Aszad szíriai elnök február 22-én tett váratlan bejelentést a választások megtartásáról, röviddel azután, hogy Moszkva és Washington nagy nehezen életbe léptette az öt éve tomboló háború első tartós, de törékeny tűzszünetét. Az iszlám szélsőségesekre nem vonatkozik a fegyvernyugvás, s az orosz és iráni katonai támogatás miatt új erőre kapott kormányerők országszerte folytatják előrenyomulásukat.

A 15 választási körzetben zajló voksolástól a BBC brit közszolgálati adó arab nyelvű szolgáltatása által megkérdezett emberek biztonságuk védelmét és az élelmiszerellátás biztosítását remélik. A háború borzalmai mellett az emberek "őrült magasságokba szökött árakra" és élelmiszerhiányra panaszkodtak.

Az utolsó választásokat is már a háború alatt tartották 2012 májusában. Az volt az első alkalom, hogy nem csak Aszad pártját, a Baaszt engedték indulni. Ennek ellenére a legtöbb képviselő a Baaszból került ki.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »