Párkányban tíz euróval emelkedik a szemétdíj összege

Párkányban tíz euróval emelkedik a szemétdíj összege

Az idén Párkány lakosai 35 euró hulladékdíjat fognak fizetni, ami 10 eurós növekedést jelent a tavalyi évhez képest.

Szabó Eugen polgármester kifejtette, a város azért volt kénytelen az emelést meglépni, mert növekedett a hulladék elszállításának a díja.

– emelte ki Szabó.

Az idén januárban a város egy éves időtartamra szerződést kötött a közbeszerzés nyertesével – az izsai hulladéklerakóval – a városban keletkező szemét tárolására és ártalmatlanítására. A polgármester elmondása szerint az elfogadható áron túl azért esett a választás erre a vállalatra, mert minden környezetvédelmi engedéllyel rendelkezik és képes befogadni a város 3360 tonna éves hulladékmennyiségét.

Hírdetés

Három cég indult a közbeszerzésen, a legelőnyösebb ajánlatot a párkányi székhelyű Reko Recycling cég tette, a város 37,20 eurót fizet majd tonnánként a kommunális hulladék elhelyezéséért, míg az egyéb hulladéktípusok ára tonnánként 26,40 és 46,80 euró között mozog.

– jegyezte meg Párkány polgármestere. Hozzátette, a szintén közeli bajtai tározó pedig nem képes befogadni a városban keletkező hulladékmennyiséget. A bajtai polgármesterrel való egyeztetés során kiderült, a lerakat élettartama jelentősen rövidülne és Bajta nem tudná biztosítani ezt a szolgáltatást saját maga és a környező falvak részére.

A kukás autók az eddigi 15 kilométer helyett 80 kilométert fognak megtenni, ami a költségek növekedésével jár.

A helyi díjszabást három tétel befolyásolja. Az első tétel a hulladék összegyűjtésével és szállításával kapcsolatos költségek (kb. 45%), amelyeket a város fizet a begyűjtő társaságnak. A második tétel a hulladéklerakó költsége (kb. 40%), amelyet a város az árjegyzéknek megfelelően fizet a hulladéklerakó üzemeltetőjének. A harmadik tétel az úgynevezett alapdíj (kb. 15%), amelynek összegét az osztályozott hulladékgyűjtés mértékéből vezetik le.

Párkány városa 2020-ban 13 euró alapdíjat fizetett a vegyes kommunális hulladék tonnájaként, mivel a szelektált hulladék aránya 2019-ben 36,3% volt. Ha az osztályozott szemét gyűjtése a tavalyi szinten marad, akkor a városnak már 22 eurót kell fizetni a vegyes kommunális hulladék tonnájáért. 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »