Párkányban így emlékeztünk

Párkányban így emlékeztünk

Az 1948-49-es szabadságharc, a magyar nemzet történetének talán a legismertebb háborús konfliktusa. Mivel sajnos az idén sem tudunk együtt, méltóképpen emlékezni az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseire, ezért ebben a kissé zűrös helyzetben jóval szerényebb emlékezésre hívta március 14-én és 15-én, a Csemadok Párkányi Alapszervezete a város magyar lakosságát.

Ezekben a napokban külön-külön emlékezzünk egy szál virággal, vagy gyújtsunk egy mécsest a kopjafánál. Hiszen 1848. március 15-e a magyar nemzet számára több mint emlék. Ezen a napon, hősként cselekvő fiataloknak köszönhetjük, hogy megszületett a Nemzeti dalunk, piros, fehér, zöld lett a lobogónk.

A leszakított területeken, kisebbségben élő magyaroknak, minden nap meg kell küzdenünk a megmaradásunkért, kultúránk, nyelvünk fennmaradásáért.

Hírdetés

Ezektől a gondolatoktól vezérelve a Csemadok Párkányi Alapszervezete példát mutatva a város lakosságának, március 14-én délelőtt 10 órakor szerény körülmények között elhelyezte az emlékezés koszorúját a sétálóutcán található kopjafánál majd elénekelték a Nemzeti imánkat, a Himnuszt.

A kopjafánál az MKP helyi szervezete is emlékezett a szabadságharc hőseire. Majd ezt a példát követve, a délutáni órákban többen is megálltak emlékezni a „Márciusi ifjakra”.

Hétfőn, március 15-én a Memoriae Patrum Honismereti Társulás hívta fel a párkányiak figyelmét az emlékezésre. Továbbiakban az Ady Endre Alapiskola valamint az MKP Járási Elnöksége emlékeztek a szabadságharc hőseire.

Gróf Esterházy János a Felvidék mártír politikusának születésének (1901.3.14.) és halálának (1957.3.8.) évfordulója majd hogy nem egybeesik a Márciusi ifjak emlékezetével, ezért a Csemadok vezetőségi tagjai és a jelenlévők az Esterházy emlékkőnél is meghajoltak, elhelyezték az emlékezés koszorúját és elimádkozták a Miatyánkot, gróf Esterházy János mielőbbi boldoggá avatásáért.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »