Párizs: utcai árusok, színészek, csókolózó szerelmesek – és katonák állig fegyverben

Párizs: utcai árusok, színészek, csókolózó szerelmesek – és katonák állig fegyverben

Párizs Montmarte negyedének macskaköves utcáin az utcai művészek és festők között katonák járőröznek állig felfegyverkezve, golyóálló mellényben. Az emberek védelmén kívül elvileg azért vannak ott, hogy jelenlétükkel megnyugtassák a lakosságot és növeljék biztonságérzetüket.

 

A francia  3. tengerészgyalogos ezred katonái a magas fokú terrorfenyegetettség miatt körletükön kívül kávézók, turistacsoportok és csókolózó párok között kígyóznak, és közben bombagyanús hátizsákok és terroristák után kutatnak.

 

Forrás: TheGuardian

 

A tavaly novemberi terrortámadás a legtöbb nagyobb francia város és persze a főváros arculatát is megváltoztatta. Francois Hollande államfő ugyanis a lakosság védelmében komoly katonai erőket mozgósított, aminek köszönhetően a főbb városokban összesen 10 ezer,  a fővárosban pedig további 6500 katona járőrözik a hét minden napján.

 

Forrás: TheGuardian

 

A mozgósítással a franciák 79 százaléka egyetért, bár az emberjogi civil szervezetek többsége tiltakozik a fokozott ellenőrzések miatt.

 

Pedig a terepszínű egyenruhában járőröző hadsereg a párizsi élet minden területén megmutatja magát. A Charlie Hebdo elleni merényletek után zsinagógák és galériák közelében jártak-keltek a katonaság fegyveresei, november óta azonban a metrókon, az iskoláknál, a piacokon vagy nyugdíjas otthonok közelében is őrködnek.

 

A francia lakosok szerint a gyerekeknek a legnehezebb alkalmazkodni az új helyzethez. Egy portás, aki a katonaság által leginkább felügyelt városközpontban lakik, a TheGuardian-nek úgy nyilatkozott, hogy ötéves lánya állandóan el akar bújni a katonák elől. Mikor megkérdezte tőle, hogy miért teszi ezt, a kislány azt válaszolta, „Ők a gyilkosok.”. Hiába próbálta megértetni vele, hogy a katonák nem terroristák, a kislány annyit felelt: “De fegyverük van”.

 

Forrás: ctvnews.com

 

A francia hadsereg egébként az egyik legnagyobb a világon, még ha a gazdasági válság óta jelentősen le is fegyverkezett. Malitól Száhel-Irakig aktívan tevékenykedik, mégis az ország határain belül végzett hadműveletei a legjelentősebbek és legnagyobbak. A probléma éppenséggel a katonák ellátásával van, akiknek nagy száma miatt a fűtött szálláshelyekből hiány van és a gyakorlatok végrehajtására nincs megfelelő terület a városokban.

 

Újabb Maginot-vonal

 

Egy francia tábornok a terrorizmus elleni hadműveleteket egyenesen a második világháború Maginot-vonalához hasonlította, amely a náci Németország hadseregét volt hivatott visszatartani (egyébként olyan sikerrel, hogy Németország végül Belgiumon keresztül volt kénytelen támadni).

 

Sokan azonban kételkednek a katonai jelenlét hatékonyságában. Arra hivatkoznak, hogy a novemberi támadások két legtöbb áldozatot követelő helyszíne sem volt a különösen védett helyszínek listáján, amelyeket a katonaság tagjai fokozottabban őriznek. Az egyébként mérsékelt jellemű Francois Hollande francia elnök azonban kitart az eddigi  határozottabb fellépés mellett, leginkább azért, mert közelednek a választások.

 

A hadműveletek – amelyek a Sentinelle nevet kapták -, szóvivője így nyilatkozott az ügyben: „Ez a hadművelet, mint az összes terrorizmus-ellenes intézkedés, katonai intézkedés. Háborúban állunk, amelyben terroristák ellen harcolunk.”

 

Forrás: TheGuardian

 

TheGuardian

Nyitókép: TheGuardian


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »