Párizs nagyot lépett, és követőkre vár

Párizs nagyot lépett, és követőkre vár

A világ gazdasági nagyhatalmai közül Franciaország ratifikálta elsőként a párizsi klímaegyezményt, a dokumentumot szerdán írta alá Francois Hollande – írja a Guardian.

Az esemény azért jelentős, mert eddig csak 17 ország – köztük Magyarország – vezette be jogrendszerébe a tavaly decemberben megkötött szerződést. A ratifikálók többsége kis szigetország, vagy a tengerszinthez képest alacsonyan fekvő, áradások által fenyegetett part menti állam. Franciaország ezzel szemben Európa egyik ipari központja, jelentős károsanyag-kibocsátó.

Az egyezmény ratifikálása után francia államfő kijelentette: a dokumentum nem érhet célt mindaddig, amíg az az 55 legtöbb káros gázt kibocsátó állam, amely felelős a globális szennyezés 55 százalékáért, nem tesz Franciaországhoz hasonlóan. Francois Hollande éppen ezért arra kérte az európai országokat, hogy év végéig kövessék a franciák példáját.

A párizsi klímamegállapodást egyébként 195 ország fogadta el. Az egyezményben vállalták, hogy a felek 2 Celsius-fok alatt tartják a Föld légkörének felmelegedését az iparosodás előtti mértékhez képest, és folytatják az erőfeszítéseket arra is, hogy a felmelegedés csak 1,5 fokos legyen.

Magyarországon a parlamenti pártok korábban már támogatták a megállapodás ratifikálását, melynek fő szószólója idehaza Áder János. A köztársasági elnök korábban úgy nyilatkozott, hogy azért kérte a  gyors törvénybe foglalást, hogy Magyarország részt vehessen a klímaegyezmény végrehajtási szabályainak kidolgozásánál. Sallai R. Benedek LMP-s képviselő jelzésértékűnek és reménytelinek tartja a francia lépést, azonban annak is hangot adott, hogy jelenleg csak az állampolgárok képesek kikényszeríteni a megfelelő jogszabályok megalkotását, a politikusok számára ugyanis a környezetvédelem témái ma még nem túl vonzóak, és nem hoznak túl sok szavazatot.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »