Párizs és a The Washington Post Hillary Clinton mellett

A tekintélyes The Washington Post című amerikai lap szerkesztőségi állásfoglalásban támogatta Hillary Clinton elnökké választását.

A lap állásfoglalásának alcíme szerint: “A demokrata párti jelölt olyan választás, amelyre az amerikaiak büszkék lehetnek”.

A Post szerint ebben a mostani “komor” és “rút” politikai idényben egy bátorító igazság fölött elsiklik a figyelem, ez az igazság pedig az, hogy van egy kiválóan képzett, jól felkészült jelölt. “Hillary Clintonban megvan a lehetőség, hogy kiváló elnöke legyen az Egyesült Államoknak és mi ezt habozás nélkül támogatjuk” – szögezi le a lap. S kifejti: döntését nem csak az indokolja, hogy “Clinton fő ellenfele borzasztó” és “alkalmatlan elnökjelölt”.

A szerkesztőségi állásfoglalás amellett érvel, hogy nem azért támogatja Hillary Clinton elnökségét, mert őt tartja “a két ördög közül a kisebbiknek” – bár ebben az esetben is Clinton támogatására szólítaná fel a választókat -, hanem mert alkalmasnak tartja őt.

A lap mindazonáltal leszögezi: tudatában van annak, hogy Clintont sok amerikai nem szereti, nem bízik benne. Ezt részben a jelenlegi amerikai politika keserű belharcainak, részben a Clinton ellen évtizedek óta megfogalmazott tisztességtelen támadásoknak, részben pedig Hillary Clinton rossz döntéseinek és gyöngeségeinek tulajdonítja. Ugyanakkor felhozza a bizalomhiány lehetséges okait is: a demokrata párti jelölt titkolódzásait, az évtizedekkel ezelőtti Whitewater-ügyet (amely korrupciós botrány volt Arkansas államban, abban az időszakban, amikor még Bill Clinton volt az állam kormányzója), a mostani email-botrányt és az egy hónappal ezelőtti tüdőgyulladása elhallgatását. Továbbá azt, hogy bár nem Clintonék az egyetlenek, akik vaskos honoráriumért tartanak beszédeket, ők ezt eddig példátlan és nem helyénvaló módon tették. A lap leszögezi: “Senki nem vádolhatja Ms. Clintont túlzó karizmatikussággal, hiányzik belőle mind Obama elnök ékesszólása, mind George W. Bush, vagy akár a saját férje barátkozó, közvetlen stílusa”.

A The Washington Post szerint Hillary Clinton tisztában van azzal, hogy sem a saját pártján belüli korábbi kihívója, BernieSanders , sem a republikánus elnökjelölt által javasolt politika nem járható, zsákutcába vezet. Az egyik ugyanis “forradalmat” hirdetett, a másik pedig a rendszer “felrobbantását”. A lap úgy véli, hogy előrehaladást csakis a két párt tagjainak közös munkája hozhat, s ezt segítheti Hillary Clinton korábbi pályafutása, tapasztalatainak sora, kitartása.
A lap megvédi Clinton korábbi, Oroszországgal kapcsolatos politikáját: azt írja, hogy amikor Clinton külügyminiszterként az új kezdetet javasolta a két ország viszonyában, akkor még nem Putyin, hanem Medvegyev volt az orosz elnök, és különben is, senki nem láthatta előre, hogy az orosz politika merre halad majd. “Okos dolog volt tesztelni Medvegyev szándékát az együttműködésre, s Clinton vezetése alatt az amerikai-orosz viszony javult is” – állítja a Post, majd azt fejtegeti, hogy amikor Putyin újra megerősödött és Oroszország ellenségesebb lett, akkor Hillary Clinton “világosan látta, hogy az Egyesült Államok politikáját újra kell fogalmazni”. A lap egyébként a Clinton által képviselt külpolitikát távlatosabbnak ítéli, mint Obama elnök külpolitikáját.

Clinton pályafutásának egyes szakaszait felidézve a liberális lap leszögezi, hogy a demokrata párti elnökjelölt “kitartó, rugalmas, céltudatos és okos”, majd – lényegében a Clinton-kampány ígéreteit megismételve – felvázolja, hogy milyen politika várható egy Clinton-elnökségtől.

Franciaország Hillary Clinton megválasztását támogatja 

Manuel Valls francia kormányfő közölte, hogy kanadai látogatásán az ottani kormányfővel, Justin Trudeau-val folytatott megbeszélésén szóba került az amerikai elnökválasztás is. Bár nem nyilatkozott Trudeau álláspontjáról, sajátját nem rejtette véka alá.

Közölte: a demokrata párti Barack Obama amerikai elnököt “a világ választotta meg” nyolc éve, míg “Trumpot a világ elutasítja”.

Donald Trump, a Republikánus Párt elnökjelöltje legutóbb azzal botránkoztatta meg a világot, hogy egy tíz évvel korábban készült műsor felvételén arról beszél, hogyan erőszakolja rá magát nőkre.

Trudeau, aki az AP amerikai hírügynökség szerint közismerten feminista, Trump legutóbbi botrányával kapcsolatban azt mondta: egész életében kiállt a szexuális zaklatással kapcsolatos kérdésekben foglalt világos álláspontja mellett.

Valls és Trudeau még csütörtökön Montrealba utaznak, ahol Philippe Couillard québeci kormányfővel tárgyalnak az EU-kanadai szabadkereskedelmi megállapodásról.

A kanadai miniszterelnök a megállapodást “win-win” szituációnak, azaz mindkét oldal számára előnyös helyzetnek nevezte.

Az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi megállapodást a tervek szerint a felek október végi csúcstalálkozóján írják majd alá, de azt még a tagállami parlamenteknek is ratifikálniuk kell. Az ellenzők szerint az egyezmény általános deregulációt von maga után és korlátozza a nemzeti kormányok mozgásterét.

Trudeau hangsúlyozta, hogy a Brexit – az Egyesült Királyságnak az Európai Unióból történő kilépése – megszavazása után az egyezmény elutasítása rossz üzenetet küldene az egész világnak, miszerint Európa olyan irányba halad, amely sem állampolgárainak, sem a világnak nem válik a javára.

Valls az egyezménnyel kapcsolatban közölte: arra számít, hogy Trudeau Brüsszelben lesz október 27-én, hogy aláírja a megállapodást.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »