Páriaállammá válhat Szíria a britek szerint

A brit külügyminiszter szerint Oroszország a szíriai Aleppóban végrehajtott légitámadásokkal azt kockáztatja, hogy páriává válik a nemzetközi közösségen belül.

Boris Johnson a szíriai helyzetről a londoni alsóházban tartott keddi vitanapon kijelentette: minden bizonyíték arra vall, hogy Oroszországot terheli a felelősség az Aleppóba indított segélyszállítmányok konvojait érő légitámadásokért. Johnson nevek említése nélkül hozzátette: nagyon szeretné, ha „azok az emberek”, akik e támadásokért felelősek, a nemzetközi büntető törvényszék elé kerülnének.

Közölte: szeretné azt is, ha ezúttal a londoni orosz nagykövetség előtt lennének tüntetések. „Hol van ilyenkor a Stop the War Coalition?” – tette fel a kérdést arra a háborúellenes szervezetre utalva, amely rendszeresen tart demonstrációkat brit és egyéb nyugati katonai beavatkozások ellen.

Nem vállalják a repüléstilalmi övezetet

A brit külügyminiszter ugyanakkor elvetette azt az ötletet, hogy a nyugati szövetségeseknek repüléstilalmi övezetet kellene létrehozniuk Szíriában az orosz légitámadások megakadályozására. „Ezt nem tudjuk vállalni, hacsak nem állunk készen arra, hogy lelőjük a repüléstilalmat megsértő repülőgépeket és helikoptereket. Nagyon gondosan mérlegelni kell ennek következményeit” – fogalmazott alsóházi felszólalásában Johnson.

Ezzel az állásponttal egyetértett a legnagyobb ellenzéki parlamenti erő, a Munkáspárt árnyékkormányának külügyminiszter-jelöltje, Emily Thornberry is, aki a kedd estébe nyúló vitanap után a BBC-nek kijelentette: az általa hallott szakértői vélemények szerint „egyetlen rossz döntés” elég ahhoz, hogy háborús helyzet alakuljon ki az Egyesült Államok és Oroszország között, és ezt minden körülmények között el kell kerülni.

A repüléstilalmi övezet gondolatát a keddi alsóházi vitát kezdeményező konzervatív párti képviselő, Andrew Mitchell vetette fel bevezető felszólalásában. Mitchell még a parlamenti vita előtt a BBC rádiónak kijelentette: senki nem akar tűzharcot Oroszországgal, senki nem akar orosz harci repülőgépeket lelőni, de a nemzetközi közösség felelőssége a civil lakosság védelme, és ha ez azt jelenti, hogy „védelmi jelleggel szembeszállunk az orosz légi tűzerővel az ártatlan civilekért, azt meg kell tennünk”.

Mitchell szerint a Szíriában végrehajtott orosz légi hadműveletek ahhoz a támadáshoz hasonlatosak, amelyet a náci Németország légiereje hajtott végre a spanyolországi polgárháború idején, 1937-ben Guernica városa ellen, másfél ezernél több polgári lakost megölve.

Visszavágnak az oroszok

Oroszország londoni nagykövete kedd este Twitter-üzenetben reagált a vitanapon elhangzottakra. Alekszandr Jakovenko szerint Oroszország tevékenységének mérlege több ezer szíriai falu felszabadítása, és több ezer tonnányi humanitárius segély eljuttatása. „Nagy-Britannia mit tud felmutatni?” – tette fel a kérdést a londoni orosz nagykövet.

A diplomáciai képviselet Twitter-oldalán egy nem sokkal korábbi üzenetben az áll, hogy Oroszország nem az aleppói gyerekek megmentését vétózta meg, hanem azt, hogy Szíriában is megismétlődjenek a Líbiában történtek. Az üzenet az ENSZ Biztonsági Tanácsában az aleppói bombázások leállítására francia kezdeményezésre előterjesztett határozattervezet hétvégi orosz vétójára, illetve a Líbiában végrehajtott nyugati katonai intervencióra utalt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »