Parajdi káposztatöltés a barátság jegyében

Parajdi káposztatöltés a barátság jegyében

Nagy volt a sürgés-forgás a hétvégén Parajdon a 21. nemzetközi töltöttkáposzta-fesztiválon, ahol nemcsak a huszonhárom, felnőttekből álló csapat tagjai, hanem a gyerekszakácsok is összemérhették ügyességüket fakanálforgatásban.

toltottkaposzta feszt 16 (B�)-19_b

Tizenegy gyerekcsapat vett részt a kicsik főzőversenyén, a legfiatalabbak elsősök voltak, a legidősebbek tizenkettedikesek. Noha a főzésbe a szülők és a tanárok is besegítettek, mindenkinek akadt bőven tennivalója a fazék körül, az ifjak igyekezetét pedig díjakkal ismerték el a szervezők.

Bár a háziasszonyok és a séfek nem árulják el sosem a pontos receptet, amellyel bűvöletbe ejtik a vendégeiket, a főzőversenyek zsűritagjaival, a versenyzőkkel beszélgetve kiderült, a jó töltelékek elkészítéséhez nélkülözhetetlen a barátság és a jó hangulat. Bizonyította ezt az Egy nemzet, három ország elnevezésű csapat is, amelynek tagjai korábban rendszeresen külön-külön vettek részt a fesztiválon, ezúttal azonban együtt neveztek be az udvarhelyszéki, hódmezővásárhelyi és zentai főzők a barátság jegyében.

toltottkaposzta feszt 16 (B�)-2_b

A közös csapatban három különböző módon készítették a töltött káposztát, mindenki a saját szokása szerint, így senki nem szólt bele a másik dolgába – magyarázta a csapat udvarhelyszéki tagja, Kelemen Magdolna. Mint kiderült, a nem székelyek által készített receptekből hiányzik a csombor és a kapor, de a csomagolás is más. Például Hódmezővásárhelyen egyáltalán nem tesznek hagymát a töltelékbe, hanem az összerakásnál helyezik el a hagymát, fokhagymát, babérlevelet, pirospaprikát – derült ki a szakácsnők beszélgetéséből.

toltottkaposzta feszt 16 (B�)-33_b

A varrottasokkal, káposztafejekkel és őszi terméssel kidíszített sátrak alatt akadt olyan csapat is, amely szemrevaló épített motor mellett főzte az üstben a töltött káposztát. Romulus Puia főszakács elmondta, a csapat a marosvásárhelyi Maris Fest szervezőiből verbuválódott, valamint a Moto TGM egyesület tagjaiból. Mint elmondta, a motorosok rendezvényeinek specialitása általában a gulyás, ám ők a hal elkészítéséhez és a töltöttkáposztához is értenek.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »