Paradicsomi állapotok? – Megerősítették a több ezer eurós támogatást

Paradicsomi állapotok? – Megerősítették a több ezer eurós támogatást

Idéntől évente 3000 eurós kormánytámogatásra pályázhatnak azok a gazdák, akik üvegházban vagy fóliasátorban 1000 négyzetméteren paradicsomot szeretnének termeszteni – jelentette be Petre Daea mezőgazdasági miniszter, aki hangsúlyozta, a Grindeanu-kabinet kiemelten támogatná ezentúl a paradicsomtermelőket. 

benti-paradicsom-1_or_b

Az állami költségvetésből 40 millió eurót különítettek el erre a célra a mezőgazdasági minisztérium kérésére. A négyzetméterenkénti 3 eurós támogatásra azok a gazdák pályázhatnak, akik 1000 négyzetméteres zárt területen négyzetméterenként 2 kilogramm paradicsomot termesztenek, és okiratokkal igazolják, hogy évente 2000 kilogramm zöldséget értékesítenek. Három év alatt 15 000 euró támogatást lehet megpályázni – részletezte közleményében a mezőgazdasági tárca.

Laurenţiu Baciu, a Mezőgazdasági Termelők Országos Ligájának (LAPAR) elnöke fejetlenségnek nevezte a kormány döntését. „Bár a kormány ezzel az intézkedéssel szeretné ösztönözni a hazai paradicsomtermesztést, szerintem a támogatást nem sokan fogják igényelni, ugyanis a jelentős kiadások miatt kevesen termesztenek ekkora méretű zárt területen paradicsomot. Szerintem a küszöböt 200 négyzetméter alá kellene csökkenteni ahhoz, hogy több gazdát érintsen a támogatás” – fogalmazott a Digi24 tévécsatornának Laurenţiu Baciu. Rámutatott: kormányrendelet csak az Európai Bizottság jóváhagyását követően lép érvénybe, addig még tisztázni kell a pályázati feltételeket, valamint azt, hogy milyen körülmények közt fogják ellenőrizni a támogatást igénylő termelőket. 

Petre Daea, a Grindeanu-kabinet agárminisztere már beiktatásakor hatékonyabb támogatási rendszert ígért a gazdáknak, s hangsúlyozta, első körben a paradicsomtermesztőknek és sertéshústermelőknek kell sürgősen állami támogatást nyújtani. Becslések szerint az intézkedés 40 ezer paradicsomtermelőt és 12 ezer sertéstenyésztőt érint.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »