Pár hónapon belül meghaladja a 20 százalékot az élelmiszerárak növekedése

Az élelmiszerárak inflációja őszre a 20%-ot fogja ostromolni – jelentette ki Emil Macho, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) elnöke.

„Az emberek már elkezdték az olcsóbb, alacsonyabb tápértékű élelmiszereket vásárolni. A prémiummárkákat nem veszik” – mondta Macho.

„Például kevesebb csirkemell fogy, viszont sokkal többen veszik az olcsóbb csirkeszárnyat vagy combot. Az ok prózai: az infláció. Történelmi magaslatokba szöktek az árak, és még nincs vége” – tette hozzá.

Elmondta, hogy a tejtermékek közül a vajból fogy sokkal kevesebb, az emberek a margarint keresik vagy a vajkrémeket, amelyekben növényi eredetű zsiradék van.

Hírdetés

Macho szerint a megoldás a rászoruló csoportoknak nyújtott célzott támogatás.

„Ezt közöltük az államfővel is, amikor az infláció elleni csomag kapcsán tárgyaltunk. Célzott támogatásra van szükség, nem országos pénzszórásra. Az alacsony jövedelmű csoportokba tartozókat kell támogatni, hogy egyáltalán tudjanak élelmiszert vásárolni” – tette hozzá.

Macho szerint a következő megoldás az állattenyésztés, valamint az élelmiszeripari feldolgozás támogatása az energiaárak dotációjával. „Ez visszafogná az inflációt is” – zárta Macho.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »