Pár éve még koszorúzták, most végre eltűnhet az egyik "felszabadulási emlékmű"

Pár éve még koszorúzták, most végre eltűnhet az egyik "felszabadulási emlékmű"

Több éven át tartó folyamatos nyomásgyakorlás után Szolnok fideszes vezetése beadta a derekát, és úgy tűnik, elköltözik a Tiszaliget bejáratától a szovjeteknek emléket állító úgynevezett felszabadulási emlékmű, avagy alkotói nevén a Fáklyavivő.

A szolnokiak generációi által inkább csak “fagyis szobornak” hívott, 1970-ben emelt emlékmű szokásos módon a második világháború végén történő szovjet megszállásnak, avagy korabeli politikai értelmezése szerint a felszabadításnak állított dicsőséges emléket.

A szobor körüli história évek óta tart: ahogy arról már 2012-ben is beszámoltunk, a megyei Jobbik tüntetést tartott a “tiszaligeti szörnyemlékműnél”, követelve annak azonnali elbontását. Akkor még nem értek célt, a városvezetésre látszólag nem gyakorolt nagy hatást a demonstráció.

Itt azonban nem álltak meg, s az ügy miniszteri szintig jutott: 2014-ben Sneider Tamás, az Országgyűlés alelnöke a korábbi honvédelmi miniszternél, Hende Csabánál is érdeklődött az elbontás lehetőségei felől. Akkor a miniszter azt válaszolta, a Honvédelmi Minisztérium “minden lehető támogatást megad az emlékművek/katonai temetkezési helyek áthelyezését kezdeményezőknek, azonban az eljárás kezdeményezésére kizárólag az önkormányzat jogosult, amelynek területén az adott építmény található”.

A minisztérium állásfoglalása tehát már két évvel ezelőtt is nyilvánvaló volt, de a szolnoki önkormányzat nem volt hajlandó lépni: Szalay Ferenc fideszes polgármester Kiss Gabriella jobbikos önkormányzati képviselő 2014 őszi levelére több mint három hónapos késéssel válaszolt, s azt írta, szerinte a szolnokiak “nem a kommunista időszak politikai mementójaként tekintenek a szoborra”, de egyébként -tette hozzá- ha eljön az ideje, átgondolják, mi legyen a sorsa.

Ez az idő aztán viszonylag hamar el is jött, 2015 áprilisában ugyanis a polgármester egy olyan előterjesztést nyújtott be, melyben számos városi ingatlan és emlékmű védetté nyilvánítását kezdeményezte, köztük a saját megnevezése szerinti (!) Felszabadulási emlékművel. Ez eléggé szembe ment az eddigi sumákolással, és különösen érdekes volt annak fényében is, hogy a Fidesz és az MSZP 2011-ben még együtt koszorúzta meg a szovjetek emlékműét:

A védetté nyilvánítás ellen újból felemelte a hangját a Jobbik, és sikerült is megakadályozniuk az emlékmű eltüntetésének további nehezítését.

Az Alfahír megkereste az ügyben élen járó Kiss Gabriella jobbikos önkormányzati képviselőt, aki azt mondta:

Éppen itt volt az ideje, hogy a rendszerváltás után 26 évvel, az 1956-os forradalom 60. évfordulójának évében végre szimbolikusan Szolnokon is megtegyük azt, amit 56-ban megmertek tenni. Sok helyen, például a Nógrád megyei Pásztón is sikerrel jártak már a hazafiak, és bízom benne, hogy további települések követik példánkat.

A “fagyis szobor” végét a 2016. szeptemberi közgyűlés jelentette: a korábbi koszorúzás, mismásolás, vagy éppen védetté nyilvánítási próbálkozások helyett Szalay Ferenc polgármester inkább maga nyújtotta be a költöztetésről szóló előterjesztést.

Eszerint az emlékművet a fővárosi Memento Parkba szállítanák legkésőbb 2017 végéig, s ezzel csupán az MSZP nem ért egyet, szerintük ugyanis ha el is költözik a szobor, akkor is valahol Szolnokon kellene maradnia. A Fáklyavivő azonban semmiképp nem marad egyedül: a Memento Parkba kerül két szolnoki társa, egy munkásmozgalmi emlékmű és egy Lenin szobor is.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »