Paprikaspay és rendőrsorfal Stuttgartban

Összecsaptak a rendőrök és az Alternatíva Németországnak (AfD) párt gyűlését megakadályozni próbáló demonstrálók Stuttgartban. A bevándorlásellenes alakulat szombaton tartja kongresszusát a baden-württenbergi városban. Várhatóan arról döntenek, hogy a párt kezdeményezni fogja a burka és törvénytelenül felépített mecsetek betiltását Németországban  – írja az Origo a BBC-re hivatkozva.

Körülbelül ezer baloldali ellentüntető jelent meg a konferenciának helyet adó épület közelében, de a rendőrség megakadályozta, hogy bejussanak a gyűlés helyszínére. A hatóságoknak paprikaspray-t is be kellett vetniük. Körülbelül 2000 AfD-szimpatizáns és -tag érkezett szombaton Stuttgartba.

A gyűlésen várhatóan egy kiáltványt is elfogadnak majd, ami már a jövő évi parlamenti választásokra készül.Az AFD támogatottsága jelenleg több mint 10 százalékos Németországban, így jó esélye van arra, hogy jövőre bejut a törvényhozásba. A párt a legnagyobb sikerét a múlt havi tartományi választásokon érte el. Két tartományban 10 százalék fölött, míg a keleti Szász-Anhaltban közel 25 százalékot kapott.

Szerző: Origo


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »