Paprikafesztivál Kisdobronyban

Két év szünet után Kisdobronyban ismét megrendezték a hagyományos paprikafesztivált. A futballpályán sorra kerülő ünnepséget a helyi művelődési ház, a művészeti iskola valamint az általános iskola tehetséges tanulóinak több órás műsora tette igazán emlékezetessé. Akik különböző táncokat mutattak be, énekszámokkal léptek fel és bizonyították, hogy hangszeres tudásuk egyre tökéletesebbé válik. Élményszámba ment a művészeti iskola tanárainak előadása is.

Megnyitó beszédében Ember Balázs polgármester a hagyományőrzés fontosságát emelte ki, s azt, hogy az itteni fiataloknak munkaszeretetből, szaktudásból, leleményességből van kitől példát venniük. A járás vezetői – élükön Anatolij Szinisinnel, a közigazgatási hivatal irányítójával – díszoklevéllel tüntették ki a paprikafesztivál fő szervezőit, a polgármesteren kívül Váradi Bertalan vállalkozót, Solymos Tibor klubvezetőt stb.

A nap folyamán sok érdeklődő kereste fel azokat a sátrakat, ahol a környék nevezetes fűszernövényét állították ki, illetve az azzal díszített ajándéktárgyakat árusították. A szép számú vendégsereget a házigazdák, a hagyományoknak megfelelően, paprikából készült, illetve paprikával ízesített ételekkel kínáltak.

„A dobronyi paprikát jól ismerik nem csak Kárpátalján és Ukrajna-szerte, de nálunk, Magyarországon is” – állítja Kis Gyula, Kisdobrony testvértelepülése, Demecser iskolájának igazgatója. – Úgy látom, hogy a dobronyi paprikafesztivál itt helyben ugyanolyan népszerű a turisták körében, mint nálunk a káposztafesztivál.”

A színpadon egymást váltották a környék legjobb művészeti együttesei. Tüzes magyar, szlovák, ukrán, cigány valamint modern táncokat mutattak be Nagydobrony, Eszeny, Téglás, Palágykomoróc, Tarnóc, Szalóka, Őrdarma (Sztorozsnica), Horlyó (Hudleve), Ungvár és Beregszász műkedvelői. Maradandó élményt nyújtott a helyi művészeti iskola végzősének, Balog Lászlónak a trombitajátéka, Szabó Krisztina hegedűszólója, a téglási Rózsa, az eszenyi Ritmus, a szalókai Rozmaring és Komótos együttesek produkciója. A közönség nagy tapssal jutalmazta az őrdarmai Nasa fajta és Betyárok szikrázó előadását, a horlyói Szivárvány és Violák, a neves ungvári Rapszódia, a beregszászi Atasz előadását.

A szépségversenyre tizenhárom kislány nevezett be Nagy- és Kisdobronyból. A legszebb modell címet Balogh Zsófia nyerte el, a miss-báj a legfiatalabb résztvevő, a 4 éves Balogh Enikő, a miss-grácia Szántó Krisztina lett, a közönség szimpátia-díját pedig Sütő Barbara kapta. Természetesen minden ifjú szépség kapott ajándékot.

A fesztivál fergeteges hangulatú utcabállal zárult.

Horváth Miklós

Kárpátinfo hetilap évfolyama: Kárpátinfo hetilap 20. évf. 38. számRovat: KultúraTelepülés: Ukrajna›Kárpátalja›Ungvári járás›Kisgejőc (Малі Геївці)Címkék: KisdobronyKárpátaljafesztiválkultúrakárpátaljai magyarságpaprikaForrás: Kárpátinfo hetilap


Forrás:hetilap.karpatinfo.net
Tovább a cikkre »