Papp László-díj pataréti ökölvívóbajnokoknak

Papp László-díj pataréti ökölvívóbajnokoknak

Meglehetősen ijesztő látványt nyújt a kolozsvári Patarét, a gyanútlan látogató talán el sem hinné, hogy a lepukkant roma negyedben többszörös országos bajnok ökölvívók élnek.

20161004_092849_b

Szabó Károly és öccse, Dávid még kiskorúak, de már mindketten nyertek ifjúsági ökölvívó bajnokságot. Károly ráadásul háromszor zsinórban, és idén már a felnőttek között is megméretkezhet.

Látogatásunk apropóját az szolgáltatta, hogy Keizer Róbert Kolozs megyei önkormányzati képviselő Papp László-díjat adott át a helyszínen a két fiúnak, valamint edzőiknek, és a Kolozs megyei Ökölvívó-egyesület elnöke is kapott oklevelet. Keizer Róbert elmondta: magánakciójának az a célja, hogy felhívja a figyelmet a mostoha körülmények között élő fiatal tehetségekre, sőt a megyei közgyűlés elé tárja helyzetüket. Útban a Patarétre elárulta, hogy magyar származású, ma már románul beszélő roma családot fogunk felkeresni. Velünk tartott Ioan Dezmirean, a Kolozs megyei Ökölvívó-egyesület elnöke, valamint Vasile Moceanu és Dumitru Negrea, a fiúk edzői is.

A négyfős család alig kétszobás házban él, a fürdőszobát bankkölcsönből maguk építették hozzá, mesélte az édesanya, miközben megcsodáltuk a két fiú elképesztő érem- és serleggyűjteményét és az országos bajnoki övet. Az is kiderült, hogy a család egyike a korábban a Hóstát (Mărăşti) lakónegyedből kitelepítetteknek. Mint mesélték, amikor kigyulladt az alig 300 méterre található szeméttelep, ki sem tudtak jönni a házból a füst miatt. A környék sem biztonságos, gyakoriak a balhék errefelé, mondták.

Károly edzője közben elmesélte, hogy tanítványa azért „csak háromszoros” ifjúsági bajnok, mert 2012-ben és 2013-ban is elcsalták a döntőt a bukaresti Steaua versenyzője javára. Ioan Dezmirean szerint nem csupán a bírók csalnak, hanem az ifjúsági ökölvívó-bajnokság sorsolását is úgy irányítják, hogy az erdélyi bokszolók a nehezebb ágra kerüljenek. Sőt annyira Bukarest felé „lejt” a pálya, hogy tavaly hiába lett Károly a bajnok, az ifjúsági Európa-bajnokságra a döntőben legyőzött ellenfelét nevezte a Román Ökölvívó-szövetség. Dávid inkább kiütni szokta az ellenfeleit, így elejét lehet venni annak, hogy a bírók elcsalják a meccset.

Mint részletezte: a sorozatos visszaélések és a felhalmozott adósság miatt a sportminisztérium befagyasztotta a támogatások folyósítását. Így a fiatal sportolók a szövetségtől semmilyen támogatásra nem számíthatnak. „Nem az a gond, hogy nincs pénz, hanem az, hogy nem jut el a sportolókhoz” – magyarázta. Elmondta: hosszú távon akár az olimpiai szereplésre is reális esélye lenne a srácoknak, ha befektetne az állam a képzésükbe, 3-4 éven belül már felnőttérmeket nyerhetnének a világversenyeken.

A két ökölvívó fejlődése szempontjából ugyanakkor életbe vágó lenne, hogy elkerüljenek a Patarétről. „Elvittem hegyi edzőtáborba, magaslati levegőre, aztán hazajött ide, a füstbe, és az egész munkánk kárba veszett – panaszolta Károly edzője. „Nem pénzt kérünk, hanem, hogy elköltözhessünk innen” – tette hozzá a fiúk édesanyja, aki szerint nem ragaszkodnak Szászfenes is megfelelne a célnak. Hosszú távon megoldást jelenthet a srácoknak, ha Németországba állnak profinak, erre jó esélyük is van, hisz a Kolozs megyei szakemberek jó viszonyt ápolnak Valentin Silaghival, aki jelenleg a német válogatott edzője. Erre Károly esetében 4-5 év múlva kerülhet sor.

Távozásunkkor Keizer Róbert úgy értékelte, azért érdemes a megyei közgyűlés elé vinnie a fiatal sportolók ügyét, mert anyagi szempontból nem akkora a tét, hogy ne lehetne megoldást találni rá. Kifejtette: kár lenne veszni hagyni a tehetségeket, és az erdélyi fiatalok számára is példaértékű lehet, hogy a Patarét nyomorából is lehet eredményt elérni.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »