Papi találkozót és lelkigyakorlatot tartottak Mezőkövesden

Papi találkozót és lelkigyakorlatot tartottak Mezőkövesden

A bélapátfalvai ciszterci apátsági templom felújítása miatt idén Mezőkövesden tartották az Egri Főegyházmegye papi lelkigyakorlatát követő találkozót június 23-án.

Ternyák Csaba egri érsek a szentmise kezdetén köszöntőjében úgy fogalmazott: a fáradtság és a lelkesedés egyaránt jelen van a papság körében, fontos azonban, hogy a járványhelyzet után visszatérhetett az élet a plébániákra.

A lelkigyakorlatot Kovács Zoltán, az esztergomi Érseki Papnevelő Intézet rektora tartotta, ő mondta a szentbeszédet is. Keresztelő Szent János ünnepére utalva rámutatott: a szent az Ó- és az Újszövetség határán áll, összeköti a két valóságot. A papok is ilyenek: ebben a világban, mégsem csak ennek a világnak vannak jelen, hanem felkiáltójelként, prófétai jelként, Isten küldötteiként is.

A törvény betűje és a Jézus Krisztus által közvetített kegyelem Keresztelő Szent János példája nyomán a papságban is összeér. Aki a határon áll, az közvetít: kegyelmet azoknak, akik szomjaznak rá. Ez olykor hálátlan feladat, de ez az összekötő erő Isten és ember között. A megtestesülés, a szentségi és prófétai jelek segítenek.

– fogalmazott a rektor.

Keresztelő Szent János a csend és a szó embere is volt, atyja, Zakariás nyelvének megoldódása is jelként értelmezhető:

János életében fontos volt a pusztaság, ahol bár kiszolgáltatott az ember, de egyúttal egy belső világot is nyithat, formálhat. Az emberi szó akkor maradandó, ha az Ige áthatja, ez csendjeinket és megszólalásainkat is hitelesíti.

Hírdetés

Keresztelő Szent Jánoshoz tódultak az emberek, ő azonban mégsem sütkérezett a népszerűségben, mert Istenre mutatott, és nem önmagára. Vértanúságának is Isten adott értelmet, s az ő áldozatának példáján kell nekünk is vállalni keresztjeinket. Jézus Krisztust is a kereszt tette tökéletes áldozattá, s a kereszt alatt ott állt Szűz Mária, akire a papok édesanyjukként tekintenek.

A csend és a szó embereként ő is határon áll. Egyszer a mi életünkben is megszűnnek a határok, és a Krisztusban beteljesült hit boldogságába jutunk; az Isten országának útépítője, Keresztelő Szent János és a papság, életük és szolgálatuk által – zárta homíliáját a rektor.

A szentmise végén Ternyák Csaba egri érsek köszönetet mondott a lelkigyakorlat vezetéséért, és köszöntötte a jubiláló lelkipásztorokat: hat gyémántmisés, egy aranymisés és két ezüstmisés papot; ezután bemutatkoztak az újmisés lelkipásztorok a közösség előtt. Az érsek megemlékezett a legutóbbi találkozó óta elhunyt hat paptestvérről is.

A szentmise végén Kakuk Ferenc érseki irodaigazgató ismertette az augusztus elsejével hatályos főegyházmegyei személyi változásokat.

Forrás: Egri Főegyházmegye

Szöveg: Bérczessy András

Fotó: Vozáry Róbert/Szent István Televízió

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »