Papi és szerzetesi hivatásokért mutatott be szentmisét Felföldi László püspök

Papi és szerzetesi hivatásokért mutatott be szentmisét Felföldi László püspök

Több éves hagyomány a Pécsi Egyházmegyében, hogy minden hónap első csütörtökén a papi és szerzetesi hivatásokért ajánlanak fel szentségimádást valamennyi plébánián. Erre a szándékra mutatott be szentmisét Felföldi László pécsi megyéspüspök február 4-én Pécs belvárosi templomában.

A szentmise előtt szentségimádást tartottak, Lápossy Péter iskolalelkész, kisegítő lelkész vezetésével.

A szentmise elején Felföldi László püspök kiemelte: Isten mindenkinek más talentumokat ad, amelyekért imádkoznunk kell, mert így tudjuk segíteni, hogy a környezetünkben élők felismerjék az Istennek szentelt életre való meghívást.

Fel kell ismernünk a szívükben, hogy Isten olyan ajándékot bízott ránk, amit a földön senki másra. Az emberi élet alapja, hogy valamiért él. Ma nagyon sokan nem valamiért, hanem valamiből élnek. A családért kellene élni, de inkább a családból élünk; a hivatásért kellene élnünk, de inkább hivatásból élünk.

– mondta a főpásztor.

Jézus magához hívta a tanítványokat, hogy vele legyenek, és elküldje őket – emelte ki szentbeszédében a főpásztor az évközi negyedik hét első csütörtökének evangéliumi szakasza (Mk 6,7–13) kapcsán. Hangsúlyozta: Az élet hivatásának titka a családi asztalnál és az oltárnál van. A kettő szétválaszthatatlan, mind a kettő ugyanazt szolgálja. Az oltár az ősegyház első asztala, ahol összegyűltek, beszélgettek, megosztották ételüket, örömüket, gondjaikat és egy szívvel, egy lélekkel éltek. Vajon ilyen a családi asztalunk is? Megosztjuk őszintén, mélyen, szívből örömünket, bánatunkat, vagy csak egymás mellett élünk? Milyenek az oltáraink, amikor összejövünk?

Hírdetés

Olyan korban élünk, amikor Isten sokakat megszólít, de nagy titok, hogy hányan hallják meg. A hívás megjelenhet apróságokban is: ilyen az, amikor kimozdulunk a megszokottból, hogy közösségben legyünk. Mindezt azért, hogy erősebben éljen bennünk az a gazdagság, amelyet Isten adott – fogalmazott a szónok. – A hivatás a családban kezdődik, hiszen akkor lesznek hivatások, ha az édesapák és édesanyák jó szívvel, őszintén imádkoznak azért, hogy Isten segítse gyermekeiket, és adjon erőt nekik, hogy vezessék gyermekeiket azon az úton, amelyre Isten hívja őket, és ebben lelkesen tudjanak segíteni. Ugyanis sok hivatás a szülőkben dől el, amikor nem merik a rájuk bízott életet Istennek szentelni.

Egy zavarodott világban hogyan gondolkodunk az Istennek szentelt életről, a nagycsaládról, az elköteleződésről? Ezt tudnunk kell, hiszen ettől függően formáljuk környezetünket.

– hangsúlyozta szentbeszéde végén a pécsi megyéspüspök.

*

A szentmise után meglepetésben részesült Felföldi László püspök: a bibliakör ajándékkal kedveskedett a főpásztornak, aki ezen a napon ünnepelte 60. születésnapját.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »