Pápák a béke és a kiengesztelődés frontján – Konferencia Ferenc pápa legújabb könyve kapcsán

Pápák a béke és a kiengesztelődés frontján – Konferencia Ferenc pápa legújabb könyve kapcsán

A pápák a békéért háború idején XV. Benedektől és XII. Piusztól Ferenc pápáig címmel szervezett konferenciát június 22-én Rómában a Pacelli Pápa Bizottság – XII. Piusz Egyesület. A konferencia témáját Ferenc pápa legújabb könyve, A háború ellen. Bátorság a béke építéséhez megjelenése adta.

XV. Benedek annak idején „értelmetlen mészárlásnak” nevezte az I. világháborút, Ferenc pápa pedig azt hangsúlyozza: „a háború egy őrület”. Alig több mint egy évszázad telt el a két pápa kijelentése között, de a tanítás érvényessége szempontjából sokkal kevesebb: minden konfliktus barbár cselekedet ember és Isten ellen. Míg rakéták és ágyúk dübörögnek Ukrajnában, a római konferencia rávilágított: az elmúlt száz évben a pápák – akik kénytelenek voltak megküzdeni a háborúkkal – a béke és a kiengesztelődés frontjára álltak.

A konferencián felszólalt Emilio Artiglieri, a Pacelli Pápa Bizottság elnöke, valamint Dominique Mamberti bíboros is, aki a nyitóelőadást tartotta a témáról.

Hírdetés

Az Apostoli Szignatúra prefektusát további előadók követték, köztük Johan Ickx, a vatikáni Államtitkárság államközi kapcsolatok szekciója történeti levéltárának igazgatója, aki elkészítette a Vatikáni Levéltár megnyitását követő első történetírási mérleget. A vatikáni média programigazgatója, Andrea Tornielli az Evangéliumi realizmus: a béke melletti érvek Ferenc pápa megnyilatkozásai címmel tartott előadást.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »