Pánik a székely diákmunkások körében vegyszermérgezés gyanúja miatt

Pánik a székely diákmunkások körében vegyszermérgezés gyanúja miatt

Rendkívül erős idegméreggel permetezett kukoricásban dolgozott Magyarországon az a 142 székelyföldi diák, akiket kórházba szállítottak vegyszermérgezés gyanújával. A vizsgálatok alapján senkinek nem esett baja.

00szegedsbo_bA szegedi sürgősségi betegellátó osztályra is kerültek székely diákok (fotó: Délmagyar.hu)

Nem esett baja annak a 142 székelyföldi diáknak, akiket vegyszermérgezés gyanújával szállítottak kórházba Magyarországon. A fiatalok egy héttel ezelőtt utaztak ki a Békés megyei Battonyára, nyári mezőgazdasági idénymunkára, és a Délmagyar.hu portál beszámolója szerint vasárnap egy előzőleg rovarirtóval – az erős idegméregnek számító foszforsav-észterrel – lepermetezett kukoricásban dolgoztak.

A diákok nem panaszkodtak rosszullétre, tünetek sem jelentkeztek, de az alkalmazó vállalat indokoltnak érezte a megfigyelésüket, ezért még aznap kórházba szállították őket. A diákokat az orosházi, gyulai, békéscsabai, hódmezővásárhelyi, makói, szentesi és szegedi kórházba szállították, ahonnan kedden távozhattak. Az érintett szülőket azonban nem értesítették a történtekről.

A bogárfalvi Fancsali Dalma 17 és 18 éves lányai is a múlt szerdán érkeztek meg a battonyai kukoricacímerező táborba udvarhelyi tanárok közvetítésével. A munkálatok során a kukorica virágát kell kitépni a növény koronájából, hogy megakadályozzák a beporzást a jó minőségű vetőmag biztosítása érdekében – ezt hívják a szakmabeliek címerezésnek. „A vasárnapi munka után visszatértek a szállásra, vacsoráztak, majd éjjel kaptam üzenetet a nagyobbik lányomtól, hogy nem tudják, mikor fogunk beszélni telefonon másnap reggel, mert komoly ellenőrzés lesz a táborban – mondta el érdeklődésünkre az édesanya. – Hétfőn délelőtt már a kórházból telefonált a lányom, mondta, hogy tévesen vegyszerezték azt a kukoricatáblát, amelyben vasárnap dolgoztak.”

Az aggódó szülő a lányaitól tudta meg, hogy két diáklány pánikrohamot kapott és rosszul lett, más problémát nem találtak az orvosok. Hétfőn este már megkapták a kibocsátópapírt a kórházaktól, de éjszakára még ott maradtak. A békéscsabai kórház belgyógyászatára szállított diákok közül többen is azt mondták a Békés Megyei Hírlap portáljának (Beol.hu), hogy mindenki nagyon megijedt, amikor kiderült, hogy miért szállítják őket kórházba. A nyilatkozó fiatalok szerint munka közben nem érezték a vegyszer szagát, a kukorica levelei szárazak voltak ott, ahol ők dolgoztak.

Becsei László, a Békés Megyei Központi Kórház főigazgatója a Beol.hu portálnak elmondta, a mérgezés gyanúja nem igazolódott be, a fiatalok nem voltak rosszul. Vérvételeik adatai is jók lettek. A biztonság kedvéért megfigyelésre bent tartották őket éjszakára. Az esettel kapcsolatosan Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője érdeklődésünkre elmondta, az eset kapcsán nem érkezett hivatalos megkeresés Magyarországról. „Ha a magyarországi hatóságok képesek kezelni a helyzetet, akkor nincs erre szükség” – magyarázta.

Mivel az érintett gyerekek az udvarhelyi Eötvös József Szakközépiskola közvetítésével jutottak diákmunkához, felvettük a kapcsolatot Trinfa Pálma igazgatóval, aki elmondta, az általa vezetett intézmény egyik pedagógusa, Sata Ignác szervezte az idénymunkát. Vele telefonon beszéltünk a történtekről, hiszen felügyelő tanárként ő is ott van a táborban. Elmondta, már tíz éve jár ki Magyarországra címerezni a fiatalokkal.

„Egy traktorista észrevette a táblában dolgozó gyerekeket, és megijedt, hogy azt nem a megfelelő szerrel permetezte be 12 órával korábban. Ezért felhívta a mezőgazdasági cég főnökét, aki riasztotta a katasztrófavédelmet, mivel nem talált a közelben orvosokat. Mint utólag kiderült, a traktorista által veszélyesnek gondolt szer ártalmatlan volt, de beindult a katasztrófavédelem protokollja, amit nem lehetett megállítani” – tájékoztatott Sata Ignác.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »