Panaszkönyv: Felbontható az életbiztosítás?

Panaszkönyv: Felbontható az életbiztosítás?

Tisztelt szerkesztőség! Apukám 14 évvel ezelőtt életbiztosítást kötött a Kooperatíva biztosítónál, havonta 23,97 eurót fizet.

Anyagi okok miatt a szerződést fel szeretné mondani. A kérdésem az lenne, hogy az eddig befizetett összegből mennyit kapna vissza, mivel az utolsó kimutatáson, amit mellékelve elküldök, nem tudunk kiigazodni. A hölgy, akinél telefonon érdeklődtünk, azt mondta, ha nem fizetjük tovább, büntetést adnak, felbontani a szerződést nem ajánlatos, mert nagyon ráfizetünk. Válaszukat köszönjük, tisztelettel! 
N. Ildikó, Komárom 

Hírdetés

————-

Kedves Olvasónk! 
Természetes, hogy a biztosítók nem szeretik, ha az ügyfeleik szerződést bontanak, ezért arra szoktak hivatkozni, hogy ez számukra nagyon előnytelen lesz. Ez nem teljesen igaz, vagy legalábbis nem így. Sokszor megtörténhet, hogy szerződésbontáskor az ügyfél kevesebb pénzt kap vissza, mint amennyit az évek során befizetett, de nem azért, mert idő előtt felmondta a szerződést, hanem mert a biztosítási számláján akkor pont ennyi pénz volt. Ez függhet a piacok aktuális állapotától, de a biztosítási társaság helytelen befektetési stratégiájától is, tehát lehet, hogy akkor sem kapna sokkal több pénzt, ha még évekig fizetné a biztosítást. Az ön által elküldött levélből az derül ki, hogy az édesapja számláján több mint 2000 euró van, ezt kapná vissza. Ez biztos kevesebb, mint amit 14 év alatt befizetett. 
Amint Stanislav Jendrišák pénzügyi tanácsadótól megtudtuk, a biztosítási szerződés bármikor felbontható, büntetést ezért senkire nem róhat ki a biztosító. Ám a szerződés felbontására vonatkozó kérvény benyújtásától a törvény szerint 6 hét telik el, mire a szerződés érvényét veszti. Vagyis, ha az ön édesapja minden hónap 20-án fizette a biztosítást, és mondjuk 15-én dönt úgy, hogy szerződést bont, akkor az adott hónapban, sőt még a következőben is ki kell fizetnie a biztosítási összeget, mert a 6 hét csak a harmadik hónapban telik le. Arra is figyelni kell, hogy a 6 hetet attól a dátumtól kezdi számolni a biztosító, amikor megkapta a felmondásról szóló nyilatkozatot, ezért mindig ajánlottan kell azt feladni, vagy személyesen leadni a biztosító iktatójában. 
Ha valakit, aki fel szeretné bontani a biztosítási szerződését, arról próbálnak meggyőzni, hogy kössön újat, sokkal előnyösebbet, legyen óvatos, mert szinte biztos, hogy csak rosszabbul járhat. Az eltelt évek alatt ugyanis szigorodtak a feltételek, és az ő egészségi állapota is romolhatott. Emiatt az új szerződésben már bizonyos kockázatokat figyelembe vehetnek, amelyek a régiben még nem szerepeltek, és hiába lesz esetleg olcsóbb a biztosítás, ha bizonyos megbetegedések esetén nem megy vele az ügyfél semmire. 
Arra is ügyelni kell, hogy az új biztosítási szerződések már várakozási időt is tartalmaznak, betegállomány esetén ez 2–6 hónap, súlyos betegségek esetén 5–6 hónap, rokkantság esetére kötött biztosításnál pedig 18–24 hónap! Amíg ez az időszak le nem telik, addig hiába fizeti valaki a biztosítást, a felsorolt esetekben nem kap a biztosítótól egy centet sem


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »