Panama-iratok: a fociban is virágzik az offshore-biznisz

Panama-iratok: a fociban is virágzik az offshore-biznisz

Adóelkerülés, tévés jogdíjak, ügyeskedés: ez a futball és az offshore céghálók szomorú világa. Lionel Messi, Michel Platini és FIFA-hivatalnokok is érintettek a legújabb botrányban. Ám nemcsak a foci fertőzött, hanem más sportágak is.

Az, hogy a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) korrupt, nem újdonság: a szervezet „diktátora”, Joseph „Sepp” Blatter ennek révén tudta fenntartani oly sokáig a hatalmát – és végül ebbe is bukott bele. A korrupcióellenes harcot persze azóta az új vezető, Gianni Infantino – miniportrénk róla itt – meg is hirdette, de arról keveset tudtunk, milyen volt a futballvilág offshore-háttere.

A Panama-iratok ebben is változást hoztak. Az amerikaiak által elkapott tizenhat FIFA-hivatalnokból négyen használtak olyan offshore céget, amelyet a mostani botrányban főszereplőnek számító Mossack Fonseca hozott létre. Persze nemcsak ők érintettek, hanem bizonyos focisták is – sőt más sportágakba is begyűrűzött ez a gyakorlat.

Etikátlan etikai bizottsági tag és a Platini–Valcke páros

Korábban nem ismert megállapodásokra derült fény három férfi és a FIFA független etikai bizottságának tagja, Juan Pedro Damiani között a Panama-iratok révén – írja honlapján az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciuma (ICIJ), amelynek munkatársai részt vettek a 11,5 millió dokumentum átfésülésében. Damiani és ügyvédi irodája minimum hét offshore cégnek dolgozott, amelyek mögött Eugenio Figueredo korábbi FIFA-alelnök állt – ő egyike az USA által elővett futballvezetőknek. Damiani emellett közvetítőként együttműködött Hugo és Marano Jinkis Nevadában bejegyzett vállalatával – az apa-fiú páros dollártízmilliókat fizetett ki csúszópénzként azért, hogy megszerezzen latin-amerikai tévés közvetítési jogokat. Ilyen tévés közvetítési jogokkal kapcsolatos ügyletekből egyébként több is szerepel a Panama-iratokban.

Juan Pedro Damiani és Diego Forlán uruguayi focista utóbbi Penarolnál történt bemutatásán 2015. július 10-én Montevideóban Fotó: Pablo Bielli / Europress/AFP

Az etikai bizottsági tag szerencséje, hogy tevékenysége nem ütközik törvénybe, ám mégis felvet bizonyos kérdéseket abban a korban, amikor a FIFA feddhetetlensége már csak mítosz. Az uruguayi Damiani – aki az ország második legnépszerűbb klubjának, a Penarolnak az elnöke – azt mondta az ICIJ-nek, hogy nem tart fenn „semmilyen professzionális kapcsolatot” olyan személyekkel, akik érintettek a FIFA-val szembeni amerikai vizsgálatokban. Arra a kérdésre viszont nem válaszolt, hogy korábban volt-e munkakapcsolata ilyen személyekkel. Az etikai bizottság egy másik tagja ugyanakkor elismerte, hogy Damiani március 18-án értesítette a bizottságot arról, korábban együtt dolgozott Figueredóval – emiatt előzetes vizsgálat indult az uruguayi sportvezetővel szemben.

A 2015-ös FIFA-botrány nyomán a futballal kapcsolatos tevékenységektől eltiltott egykori francia válogatott focista, Michel Platini is szerepel a Panama-iratokban. Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) egykori elnöke abban az évben lett tisztségviselő a Balney Enterprises Corp. nevű, Mossack Fonseca által létrehozott vállalatban, amikor az európai foci élére került – azaz 2007-ben. Rajta kívül az egykori FIFA-főtitkár Jérome Valcke is érintett: a szintén korrupció miatt eltiltott sportvezető a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett Umbelina SA tulajdonosa 2013. júliusi alapítása óta. A cég kajmán-szigeteki jachtok megvásárlásával foglalkozik papíron. „Írják meg, amit akarnak” – így reagált Valcke az ICIJ megkeresésére, hozzátéve, hogy a cég már nem létezik, és nem is működött soha.

Balról jobbra, felső sor: Lionel Messi, Nick Faldo, Iván Zamorano. Alsó sor: Gabriel Heinze, Michel Platini, Jérome Valcke Fotó: GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP

A „kiscsászár” ügyletei

A 2,6 terrabájtnyi adathalmazból előkerültek olyan iratok is, amelyek a labdarúgást átszövő offshore-tevékenységre utalnak. Ugyanis nemcsak a legfelső szinteken volt divat az adóelkerülősdi, hanem alacsonyabban is: klubtulajdonosok, futballszövetségi hivatalnokok, játékosügynökök, klubok és játékosok is érintettek.

A leghíresebb közülük a világ talán legjobb játékosa, Lionel Messi. Az argentin nem először keveredik adóelkerülés gyanújába: a spanyol hatóságok már nyomoznak ellene, ahogy édesapja, Jorge Horacio Messi ellen is. A páros 2005-től Belize-ben és Uruguayban alapított offshore cégeket, hogy adózásmentesen rejtsen el dollármilliókat. A Panama-iratokból most kiderült, hogy a közép-amerikai országban is volt egy offshore cégük: a Mega Star Enterprisest egy nappal azután, 2013. június 13-án említik először a Mossack Fonseca dokumentumaiban, hogy a spanyol hatóságok az első vizsgálatot indították adócsalás miatt Messi és édesapja ellen.

Azaz felmerül a gyanú, hogy a vizsgálatok miatt hozták létre – uruguayi offshore cégük közvetítésével – a panamai céget. Két héttel későbbi iratokból az is kiderült, hogy Messiéké a Mega Star. Sem a focista, sem Jorge Horacio Messi nem nyilatkozott az ICIJ-nek, de a 28 éves támadó korábban azzal védekezett, hogy édesapja bármilyen papírt tesz is elé, ő vakon aláírja. Annyi azonban bizonyos, hogy ha a folyamatos adóbotrányok miatt az argentinnek el kell majd hagynia a Barcelonát, ahol jelenleg is játszik, akkor Johan Cruyff, Bernd Schuster, Diego Maradona, Ronaldo, Luís Figo és Ronaldinho lábnyomain teszi majd ezt: azaz rossz szájízzel távozhat – írja a Süddeutsche Zeitung, amely Franz Beckenbauer nyomán „kiscsászárnak” nevezte cikkének címében Lionel Messit.

Offshore játékospiac

Messin kívül rengeteg Brazíliából, Uruguayból, az Egyesült Királyságból, Törökországból, Szerbiából, Hollandiából, Svédországból és más országokból származó focista szerepel a dokumentumokban – írja az ICIJ. Köztük van a Premier League idei meglepetéscsapatának, a Leicester Citynek a támadója, az argentin Leonardo Ulloa is, aki egy New York-i cégnek engedte át saját reklámjogait. A Jump Drive Sport Rights LLC mögött olyan szamoai cégek álltak, amelyek egy José Manuel García Osuna nevű üzletember érdekeltségébe tartoztak – Osuna ellen egyébként csalás miatt nyomoznak Spanyolországban. Ulloa azt mondta az ICIJ-nek, hogy már nincs jó viszonyban Osunával, de megállapodásuk részleteibe nem ment bele. Osuna csak annyit ismert el, hogy egy átigazolás során segítette Ulloát, de pénzt sem a klubtól, sem a játékostól nem kapott.

Leonardo Ulloa Fotó: PAUL ELLIS / Europress/AFP

Az egykori chilei válogatott Iván Zamorano ugyanígy keveredett a Fut Bam International Ltd. közelébe az 1990-es években, amikor a Real Madridnál játszott. A brit Virgin-szigeteki cég Zamoranót tulajdonosként tüntette fel, adót pedig nem fizetett. Végül Zamorano jogait a Real vásárolta meg cirka 1,3 millió dollárért. Az efféle offshore-hátterű futballbiznisz egyébként nagyon elterjedt a balkáni és a latin-amerikai országokban: a játékosügynökök így ügyeskednek, komoly összegeket leakasztva egy-egy átigazolás alkalmával.

A Manchester United és a Real Madrid egykori védője, az argentin Gabriel Heinze 2005-ben, még Angliában játszva alapította meg a Brit Virgin-szigeteken Galena Mills Corp. nevű cégét, amelyen keresztül átfuttatta a Pumától kapott, reklámszerződés során kifizetett évi egymillió dollárt, így alig adózott utána. 2008-ban szerződött a Realhoz, a Puma-szerződés lejárt, így véget ért az adóelkerülés is. A Panama-iratokból kiderül: Heinzének volt bankszámlája Svájcban, a UBS-nél, amely vaskosan benne van az offshore-bizniszben. Heinze jogi képviselője azt mondta az ICIJ-nek, hogy biztosítékként alapították a Galena Millst, ha netán történne valami a focistával. A cég pedig közölte: minden előírt adót befizettek azokban az országokban, ahol ez elő volt írva nekik.

Más sportágak is „fertőzöttek”

A futballal kapcsolatos dokumentumokból kiderül az is, hogy húsz komoly fociklub korábbi vagy jelenlegi tulajdonosa is érintett az offshore-botrányban, köztük az olasz Internazionale vagy az argentin Boca Juniors is. A spanyol Real Sociedadról azt írja az ICIJ, hogy úgy fizette ki hét külföldi játékosát 2000 és 2008 között, hogy mind a focisták, mind a klub kevesebbet adózott, mint kellett volna. A szerb Darko Kovacevicnek például hivatalosan havi 2000 dolláros volt a fizetése a 2006–2007-es szezonban, de a Panama-iratokból kiderült, hogy valójában 1,4 millió dollárt keresett abban az évben. A Real Sociedad ezt a tevékenységet annak ellenére végezhette, hogy néhány focistája jelezte a nem tisztességes ügyleteket a spanyol kormányzati szerveknek is. A klub csak annyiban reagált a megkeresésekre, hogy sajtósán keresztül közölte: ez a tevékenység megszokott volt és ma is az a spanyol kluboknál.

Ugyanakkor más sportágakból is felbukkantak nevek a Panama-iratokban: tizenegy egykori NHL-játékos is élt az offshore cégek nyújtotta adóelkerülési lehetőségekkel. A hokisokon kívül Nick Faldo golfozót is kiemelte az ICIJ, akinek a Brit Virgin-szigeteken volt offshore cége 2006 és 2008 között – rajta kívül még négy golfozó szerepel a dokumentumokban, így további sportügyek nyilvánosságra kerülése várható a Panama-iratokból.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »