Palya Bea: Az emberek életébe kukucskálhatunk egy kamerán keresztül

Palya Bea: Az emberek életébe kukucskálhatunk egy kamerán keresztül

Romániai romák küzdelme Franciaországban, egy a kilakoltatások ellen küzdő, „hétköznapi” asszony harca a barcelonai polgármesterségért, illetve a brexit, ami minden korábbinál jobban megosztotta a brit társadalmat: idén is izgalmas témákkal érkezik a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztivál (BIDF). A január 23. és 28. között zajló rendezvényen tematikus blokkokba gyűjtve versengenek olyan alkotások, mint Pau Faustól az Adát polgármesternek!, Elvira Lindtől a Bobbi Jene, Timothy George Kelly-től a Brexitannia, Bartha Mátétól a Bajnok vagy Zofia Kowalewskától a Kötelék. Az idei életműdíjat A határozat és A bankett írója, Gazdag Gyula veheti át.

– Számomra mindig az a nagyon megdöbbentő, hogy hogy tud a kamera mögött álló rendező ilyen fokú intimitásba kerülni ezekkel az emberekkel – erről beszél a BIDF által rendelkezésünkre bocsátott videón Palya Bea énekesnő, aki olyanok mellett foglal helyet a zsűriben, mint Török Gábor politológus, Karafiáth Orsolya költő-író, Nyáry Krisztián író vagy Fliegauf Bence rendező. 

Palya a Kötelék című filmet méltatva fontosnak tartja, hogy ezekben a filmekben tényleg az emberek mindennapi életét követhetjük, „bekukucskálhatunk egy kamerán át az életükbe.”

Hírdetés

Egy másik közzétett zsűrivideóban Janisch Attila rendező beszél arról, hogy egyre inkább ugyanaz a formanyelv jellemző dokumentum- és játékfilmre is. „A mai dokumentumfilmek szituatív mutatják a helyzetet, megyünk előre a szereplővel és történik a konfliktus, ezért sincs nagy különbség a játékfilm és a dokumentumfilm között” – véli Janisch.

 

 

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »