Palkovics: a HÖOK a kormány partnere

Palkovics: a HÖOK a kormány partnere

A Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége megalakulásának 60. évfordulójára emlékeztek a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája jubileumi tisztújító közgyűlésén.

Az oktatási államtitkár arról beszélt, hogy a kormány partnerként tekint a HÖOK-ra. Szabó Gábor rektor az ünnepségen reményét fejezte ki, hogy a felsőoktatás nem csak egy megtűrt szereplő lesz a gazdaságpolitika számára.

A tisztújító közgyűlésen egyhangúlag választották tiszteletbeli HÖOK elnökké választották Kiss Tamást, aki 60 éve, 1956-ban elsőként alapított érdekvédelmi szövetséget az országban a szegedi egyetemen. A MEFESZ fogalmazta meg azoknak a követeléseknek a gerincét, melyek az 1956-os forradalom 16 pontjaként váltak ismertté, majd az október 23-i műegyetemi tüntetés ezekkel indult útjára.

„Alig, hogy megalakultunk azonnal előkerültek azok az országos politikai problémáknak a megoldásai, mint igény, hogy szabad választások, Nagy Imre.. nem sorolom tovább. És tulajdonképpen ennek volt nagyobb hatása akkor érthetően, mert a társadalompolitikai helyzet olyan volt, mint amilyen” – mondta Kiss Tamás, a MEFESZ alapítója.

A Szegedi Tudományegyetem rektora beszédében kiemelte az elmúlt időszak felsőoktatási átalakításai baltacsapásokhoz hasonlítottak, reméli, hogy a jövőben most már a oktatási szereplők együttműködésével végre közös megoldások lesznek.

„Én láttam olyat már, hogy zseniális szobrokat faragott valaki baltával, de azt sosem láttam, hogy svájci órát javított volna meg. Én úgy gondolom, hogy a felsőoktatás azért egy svájci óra, és ha túl vagyunk azon a szakaszon, és remélem, túl vagyunk azon a szakaszon, amikor a felsőoktatás a gazdaságpolitika számára valami megtűrt szereplője az országnak, mert sajnos ilyen évek voltak akkor el lehet kezdeni a svájci óra javítását – Szabó Gábor, az SZTE elnöke.

Palkovics László oktatásért felelős államtitkár szerint a kormány partnerként tekint a HÖOK-ra, amely az elmúlt két évben részese volt a felsőoktatás keretét meghatározó szervezeteknek és kifejezetten aktív a jogszabály-kezdeményezés területén, véleményt nyilvánít, elszántan küzd a hallgatói érdekek érvényesítéséért

„A szervezet az elmúlt két évben részese volt azon szervezetek munkáinak, amelyek a felsőoktatás működését meghatározzák így például a felsőoktatási kerekasztalnak, a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottságnak, vagy akár a duális képzési tanácsnak. A 2015-16-os tanévben megjelent felsőoktatási szakjegyzékhez kapcsolódóan a HÖOK aktívan vett részt és szakmai véleményével és kritikus megjegyzéseivel segítette az alap és mesterképzési szakok valamint a felsőoktatási szakképzés képzési és kimeneti követelményeinek kidolgozását és ezek közreadását” – nyilatkozta Palkovics László, oktatásért felelős államtitkár.

A kormány és a hallgatói érdekképviseletek között megindult tárgyalásokat pozitívan értékelte a HÖOK elnöke. Most az ösztöndíjak reformját sürgetik.

„Azt gondolom, hogy az elmúlt időszak az erősíti meg, hogy mennek a dolgok. Bár mondjuk, az ösztöndíj reform esetében reménytelien fogalmazok és bizakodóan, de már nagyon-nagyon várom azt, hogy beteljesüljön a szükséges jogszabály módosítás” – mondta Gulyás Tibor, a HÖOK elnöke.

A közgyűlésen megválasztják a HÖOK új elnökét is.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »