Palics: Megtartották a Szent István-napi ünnepséget a VMSZ szervezésében

Palics: Megtartották a Szent István-napi ünnepséget a VMSZ szervezésében

Szent István személyében a keresztény állam megteremtőjét, az egyik első magyar katolikus szentet és a magyar történelem kiemelkedő, európai mércével is meghatározó alakját ünnepli a magyarság augusztus 20-án ‒ emelte ki dr. Ifj. Lomnici Zoltán, alkotmányjogász, a Civil Összefogás Fórum szóvivője a Vajdasági Magyar Szövetség Palicson megrendezett hagyományos Szent István-napi központi rendezvényén. Az újkori népvándorlás korában megtapasztalhatjuk, amit Szent István korában tapasztalhattak eleink: a problémák gyökerére elsőként rávilágító, azokat hatékonyan kezelő Magyarországot élesen megtámadták és támadják mindmáig Nyugat-Európában idegen politikusok és bürokraták, a dolog azonban megváltozott, mivel Szent István korában mi követtük a népvándorlás korából felnövő keresztény Nyugatot a rendteremtés útján, ma viszont nekünk, magyaroknak és ennek az egész régiónak kell utat mutatnia a megtévedt nyugatiaknak, és a népvándorlás káoszával szemben a rend erényére mutatni az egykori keresztény gyökereket egyre kevésbé vállaló, szerető Európában ‒ fogalmazott Lomnici.

Ifj. Lomnici Zoltán ünnepi beszédében leszögezte: Szent István rendet teremtve és új államot létrehozva próbált tekintélyt kivívni magának Európában, s mai utódai, a magyarok ezt úgy őrizhetik meg, ha következetesen tartják magukat az erkölcsi értékrendhez, valamint a hazáról és Európáról vallott elvekhez. A VMSZ vendége beszédében kifejtette, hogy az újkori bevándorlók megjelenése alapjaiban ingatja meg a régi Európát, amely mára kevésbé biztonságos, mint volt egy évtizeddel ezelőtt, éppen ezért európai szemléletváltást sürget, valamint képtelennek tartja az EU által kidolgozott kvótatervet, amely elmondása szerint alapjában változtatná meg Európa kulturális és vallási arculatát. „A leghatásosabb módja, hogy megvédjük nemzetünket az idegenektől, ha nemmel szavazunk október másodikán” ‒ hangoztatta a felszólaló a közelgő magyarországi népszavazásra vonatkozóan, amelyen a Vajdaságban élő kettős állampolgárok is részt vehetnek.

Pásztor István, a VMSZ elnöke szintén szólt a népszavazásról ünnepi beszédében. Kifejtette, hogy 2016-ban a magyarok számára egyik legfontosabb történelmi kérdés fogalmazódott meg újra: lehet-e, hogy az európaiságot mások mércéi alapján kívánják ránk és a régióban élő nemzetekre rászabni? A VMSZ elnöke elmondta, hogy a vajdasági magyarok élnek a kettős állampolgárság jogával és a szavazati jogokkal egyaránt, vállalják és akarják is, hogy a véleményüket, szavukat meghallják, így várhatóan idén is többen részt vesznek a voksoláson. Pásztor István hangsúlyozta: Szent István a jövőnket Európán belül és a kereszténységen belül képzelte el. „A józan ész diktálta közös érdek egyetlen pillanatra sem irányul a menekülők, rászorulók, kiszolgáltatottak ellen, de szól a tisztes és háborítatlan életet élet melletti állásfoglalásról” ‒ fogalmazott a VMSZ elnöke.

A Vajdasági Magyar Szövetség hagyományos Szent István-napi rendezvényét 21. alkalommal tartották meg Palicson. Az ünnepség kézműves kirakodóvásárral kezdődött délután a palicsi tóparti sétányon, ahol fellépett a Szabadkai Fúvószenekar. 17 órakor msgr. dr. Kiss-Rigó László Szeged-Csanádi megyés püspök celebrált ünnepi szentmisét a szabadkai Szent Teréz Székesegyházban, majd este a palicsi Vigadónál ökumenikus kenyéráldás keretében Orosz Attila református esperessel és Dolinszky Gábor evangélikus püspökhelyettessel szentelte fel az új kenyeret, amelyet a két felszólaló, Pásztor István és ifj. Lomnici Zoltán szegte meg és osztotta szét a részvevő ünneplők között.

Basity Gréta


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »