Palesztin menekülttábort bombáztak az oroszok

Orosz és szíriai gépek bombázták vasárnap az Aleppó várostól néhány kilométerre északra fekvő, stratégiai jelentőségű Handarat palesztin menekülttábort, amelyet éjszaka visszafoglaltak a felkelők.

A szíriai hadsereg a korábbinál sokkal pusztítóbb erejű fegyvereket használt a tábor elleni támadásaiban. Abu al-Hasszanien felkelőparancsnok közlése szerint a kormányerők foszforbombákat (gyújtóbombákat) vetettek be. „Visszafoglaltuk a tábort, de a rezsim leégette foszforbombákkal…” – mondta. Utalt arra is, hogy a gyújtóbombák kiégették a felkelők járműveit, így nem tudják megvédeni handarati állásaikat.

A hadsereg csütörtökön jelentette be, hogy nagyszabású offenzívát indít Aleppó keleti, felkelők irányította részei ellen. A felkelők szerint a város és környéke elleni, nagy pusztító erejű fegyverekkel végrehajtott fokozott légitámadásoknak az a célja, hogy demoralizálják őket.

A nagy erejű fegyverek bevetését Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szombati közleménye is megerősíteni látszik. A világszervezet főtitkára hangsúlyozta, hogy „háborús bűncselekménnyel érhet fel” gyújtó- és más, különösen nagy erejű bombák „nyilvánvalóan módszeres bevetése” lakott területen. Hozzátette: folyamatosan kap jelentéseket arról, hogy egyebek között bunkerromboló bombákat vetnek be a város ellen.

Orosz és szíriai gépek vasárnap is támadták Aleppó lakónegyedeit, egész épületeket semmisítve meg – közölték helyi szemtanúk és felkelőforrások. A szombati légicsapásokban legalább négy, felkelők ellenőrizte területet vettek célba. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű civil szervezet úgy tudja, hogy legalább 45 ember, köztük 10 gyermek vesztette életét.

A szíriai hadsereg csütörtökön azt állította, hogy az offenzívában „terroristaállásokat” vesznek célba, a kormányerők pedig kiléptetési pontokat hoztak létre azoknak a civileknek és fegyvereseknek, akik el akarják hagyni a harcok dúlta észak-szíriai várost.

Az aleppói harci cselekmények miatt vasárnap összeül az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT), a Reuters hírügynökség azonban megjegyezte, hogy az Oroszország és Irán támogatásával bíró kormányerőknek a döntő győzelemért indított offenzívája szertefoszlatta a diplomáciai megoldás minden reményét.

A szíriai felkelők több mint 30 csoportja vasárnap közös közleményben tiltakozott az ellen, hogy Oroszország szerepet játsszon a tűzszüneti tárgyalásokban. A felkelők szerint az utóbbi napokban végrehajtott példátlan bombázások hasztalanná tették a politikai rendezésre tett erőfeszítéseket, különösen annak fényében, hogy a napalm és vegyi fegyverek bevetésével járó légi támadásokat orosz támogatással hajtják végre.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »