Palántaszezon – Elkezdődött a csúcsrajáratás időszaka

A lassan negyven napja tartó aszályt felváltó rövid csapadékos időszak meghozta a kiskerttulajdonosok ültetőkedvét. Ezekben a napokban boldog-boldogtalan palántát vásárol. Korábban arról írtunk, hogy a kertészkedők körében a fagyosszentek miatt nagy az óvatosság. Meg azért is lanyha a vásárlási kedv, mivel sokan attól féltek, hogy a perzselő hőségben a zsenge növényi sarjak egy jelentős része elpusztul. De másfél-két évtizede már jól tudjuk, hogy az ültetéshez ideális csapadékos-borongós idő nem tart örökké. Meg kell tanulnunk a palántákkal bánni. 

– Attól függ, milyen palántákról van szó – hangzik a válasz. – A melegágyból vagy melegházból felszedett szabad gyökerű palánta megfoganásához sok idő kell, akár 8-10 nap is. Vagy még ennél is több. Magunk is látjuk, hogy a közel 30 fokos melegben a palánta csak kókadozik, senyved. A napi többszöri, kis adagokban történő öntözést javasolják a szakemberek, hogy a növény körül megfelelő mikroklíma alakuljon ki. Ám ez csupán néhány tucat növény esetében lehetséges. A víz adagolásával különben is ügyelni kell, mert ha túlzásba visszük, különböző gyökérbetegségek támadják meg a palántát. Nagyon fontos tudnivaló, hogy az esti órákban való öntözés még a káposztafélék, illetve a paprika esetében sem ajánlott, mivel, ha ezek levelén több órán át megmarad a víz, az a gombabetegségek terjedését segíti elő. 

– Amelyeket, ha lassan is, de vidékünkön is biztosan felváltják a sejttálcákban, illetve a poharakban nevelt növényi sarjak. Esetükben az eredés szinte száz százalékos, tehát aki biztosra akar menni, az ilyen palántákat szerez be. Egy ideje jómagam is így nevelem mind a saját részre, mind az eladásra szánt palántákat. 

Hírdetés

– Éppen ezért kerül még inkább a figyelem előterébe egy régi kertészeti módszer, a mulcsolás. Amikor is a fűkaszálékot a palánták köré terítjük. Ezzel megvédjük a gyökérzónát a gyors kiszáradástól, egyben biztosítjuk a normális talajéletet, ami a foganás egyik fontos feltétele. 

– Nincs semmiféle tudományos alapja az efféle elméleteknek. Az uborka például sohasem fog mély gyökereket ereszteni, tehát, ha azt akarjuk, hogy normális termést takarítsunk be, az állományt rendszeresen öntözni kell. A paprika fejlődéséhez szintén rengeteg vízre van szükség. A csapadékhiányt még a paradicsom tolerálja a legjobban, ám a bogyó növekedésekor, ha a vízhiány miatt a növény nem tudja felvenni a kalciumot, akkor a termésen csúcsfekélyesedés lép fel. A legbölcsebb dolog, amit tanácsolni tudok: mindenki mérje fel a saját lehetőségeit, hogy mennyi palánta gondozását-öntözését tudja felvállalni, és ahhoz mérten telepítsen.

Kovács Elemér


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »