Paks: még húsz év, kis költséggel

Paks: még húsz év, kis költséggel

Annak köszönhetően, hogy a Paksi Atomerőmű 4. blokkja is engedélyt kapott további húszévnyi üzemelésre, már a létesítmény egészére igaz, hogy különösebb beruházás nélkül még két évtizedig termel villamos energiát.

A hét végén le kellene állítani a Paksi Atomerőmű 4. blokkját, ha a napokban nem kapta volna meg az üzemidő-hosszabbítási engedélyt. December 31-én ugyanis lejár az egység eredeti, harminc évre tervezett üzemideje, de persze arra, hogy további húsz évig működhessen a blokk, már hosszabb ideje készülnek az atomerőmű szakemberei, akiknek ez irányú munkáját (is) – a hosszabbítási engedélyt kiadó – Országos Atomenergia Hivatal ellenőrzi.

Hasonló izgalmon már háromszor átesett az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. az első három, idősebb blokk üzemidő-hosszabbítása kapcsán. Így a most kiadott engedély egyúttal azt is jelenti, hogy már az egész létesítmény nyugdíjkorhatárát kitolták blokkonként húsz-húsz évvel.

Az üzemidő-hosszabbítás egyik következménye, hogy az ország áramtermelésének több mint a felét adó erőmű folyamatos karbantartás és korszerűsítés mellett – de számottevő beruházási költség nélkül – szolgálhat két újabb évtizedig. Jövőre zárul le például a turbináin indított, immár harmadik teljesítménynövelő fejlesztés, és folyamatban van az újfajta fűtőelemek használatára való átállás is. Ennek köszönhetően az eddigi 12 hónap helyett 15 havonta elég cserélni a fűtőelemeket. Ezeket (ahogyan az eddigieket is) az oroszországi Roszatom állami atomholding leányvállalata, a Tvel szállítja az atomerőmű számára, annak működése végéig. A fűtőelem-fejlesztés a paksi szakemberekkel közösen történt. Mivel a váltás révén ritkábban kell a blokkokat leállítani a fűtőelemcsere miatt, javulni fog a teljes erőmű kihasználtsága is.

A blokkok üzemidő-hosszabbításának másik fontos következménye, hogy a paksi telephelyen további húsz évig lesz szükség a használt fűtőelemek tárolására, erről a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft.-nek kell gondoskodnia. Szintén húsz évvel később kerül sor az erőmű fokozatos leállítására, pihentetésére, leszerelésére, majd radioaktív hulladékainak végső tárolóba helyezésére.

„Büszke vagyok a szakembergárdánkra, mely évről évre igazolja, méltóak vagyunk a bizalomra, hogy további húsz évig üzemeltethessük a blokkokat. Tisztában vagyunk a felelősségünk súlyával, így kollégáim nevében is megígérhetem, hogy a következő évtizedekben is a biztonság elsődlegessége mellett, tudásunk legjavát nyújtva, világszínvonalon üzemeltetjük az atomerőművet” – emelte ki közleményében Hamvas István, az atomerőmű vezérigazgatója.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »