Pakisztánban konferenciát szerveztek a kisebbségek védelméről, az erőszakos térítésről

Pakisztánban konferenciát szerveztek a kisebbségek védelméről, az erőszakos térítésről

„A nyugat és a nemzetközi média sokat tehet a pakisztáni vallási kisebbségek védelmében” – hangsúlyozta Tabasszaum Juszaf katolikus ügyvédnő, aki a Szükséget Szenvedő Egyház pápai jogú segélyszervezet támogatásával augusztus 8-án konferenciát szervezett a karacsi sajtóklubban.

A tanácskozás középpontjában az a drámai jelenség állt, hogy vallási kisebbségekhez tartozó fiatal nőket és serdülő lányokat arra kényszerítenek, hogy térjenek át az iszlám hitre. „Minden évben legalább ezer lányt rabolnak el, erőszakolnak meg és kényszerítenek arra, hogy áttérjen az iszlám vallásra és házasságot kössön elrablójával” – állítja a pakisztáni ügyvédnő. Ez a csapás minden vallási kisebbséget sújt, de elsősorban a keresztényeket és a hindukat. A Szükséget Szenvedő Egyház együttműködésével szervezett konferenciát azért tartották most, mert Pakisztánban augusztus 11-én ünneplik a kisebbségek napját. A tanácskozáson részt vesz Joseph Coutts bíboros és más vallások képviselői, köztük az iszlám vallási vezetők is.

Az érintett nők és kislányok családjai gyakran teljesen védtelenek a pakisztáni jogrendben, amely szerint az iszlám hitre térés megtámadhatatlan. A konferencia célja az is, hogy megvizsgálja azokat az intézkedéseket, amelyek Pakisztánban lehetővé tehetnék a kisebbségeknek nemcsak a védelmét, hanem a fejlődését is. „Fiataljaink nem jutnak hozzá megfelelő oktatáshoz, ezért a munkakeresés terén is hátrányos helyzetbe kerülnek” – hangsúlyozta az ügyvédnő, aki Coutts bíborossal és más vallások vezetőivel együttműködve egy tíz pontból álló kérvényt állított össze a kisebbségek ügyének előmozdítása érdekében.

A dokumentum első pontja, hogy 18 éves korhoz kössék a házasodás lehetőségét. A kilencedik pontban pedig törvényi védelmet kérnek emberrablás és kényszerített áttérés ellen, amelyeket az iszlám vallás sem engedélyez – ezt Imran Hán miniszterelnök is megerősítette egy hivatalos beszédében. A kormányfő a nem muszlim lakosok védelmére hívott, utalva arra, hogy Mohamed is ezt tette Medinában. A pakisztáni kisebbségek nem elégszenek meg pusztán a védelem elérésével, szeretnének aktívan hozzájárulni az ország fejlődéséhez. Azt kérik, hogy nevezzenek ki egy szövetségi kisebbségi minisztert, amely pozíciót nem töltöttek be Shabhaz Bhatti meggyilkolása, vagyis 2011 óta. A tíz pont egyikében a diszkriminációt megakadályozó törvények bevezetését kérik, valamint azt, hogy a kisebbségek számára hozzanak létre ösztöndíjakat a pakisztáni és más kormányok támogatásával.

Hírdetés

„A külföldi kormányoknak biztosítékot kellene kérniük arra, hogy segélyeik a nem iszlám hitűekhez is eljutnak. Ez különösen is elvárható azoktól a nyugati nemzetektől, amelyek – papíron legalábbis – keresztények, és szívükön kellene viselniük hittestvéreik sorsát.” A nemzetközi közösségtől és kiemelten a Nyugattól továbbá azt kérik, hogy adjanak hangot az igazságosság és a jogok biztosítása iránti igényüknek, ahogy ezt a Szükséget Szenvedő Egyház szervezet teszi kezdettől fogva. Ászja Bibi esete mutatja, hogy a nemzetközi részről megmutatkozó figyelem mennyire meghatározó a pakisztáni kisebbségek védelme szempontjából. 

Tabasszaum Juszaf katolikus ügyvédnő a pakisztáni keresztények nevében háláját fejezte ki Ferenc pápának közelségéért, imáiért – olvasható a Szükséget Szenvedő Egyház pápai jogú segélyszervezet közleményében.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »