Paglia érsek vezeti az idősgondozás megreformálására létrehozott olasz minisztériumi bizottságot

Paglia érsek vezeti az idősgondozás megreformálására létrehozott olasz minisztériumi bizottságot

Roberto Speranza olasz egészségügyi miniszter a Pápai Életvédő Akadémia elnökét, Vincenzo Paglia érseket nevezte ki az újonnan létrehozott bizottság élére. A cél kialakítani az idősgondozás új modelljeit, a nagy intézetek helyett az otthoni ápolást részesítve előnyben.

Bizottság az időskorú lakosság egészségügyi és szociális ellátásának megreformálására néven hozták létre az új fórumot, amelynek tagjai a téma elismert szakértői. A világjárvány idején felmerült problémák tették szükségessé, hogy átgondolják az idősek ellátását és új megoldásokat keressenek.

Paglia érsek örömmel elfogadta a kinevezést, mert véleménye szerint „a bizottság értékes eszköz ahhoz, hogy segítse az átmenetet a bentlakásos intézmények előnyben részesítéséből afelé, hogy valóban hatékonyan legyünk jelen ezen a területen a házigondozáson, a családok támogatásán és az online orvosi tanácsadáson keresztül. Az a cél, hogy Olaszország, amely azon országok egyike a világon, ahol a leghosszabb kort élik meg az emberek, új modellt tudjon felmutatni, olyan egészségügyi és szociális ellátást, amely segíti az időseket, hogy az otthonaikban élhessenek, családi és társadalmi kötelékeik között.”

Hírdetés

Paglia érsek már a járvány kitörése után néhány héttel figyelmeztetett, hogy „a nagy idősotthonok a járvány előtt sem voltak megfelelőek, azon kell dolgoznunk, hogy az időseknek azt az együttélését részesítsük előnyben, amelyet »cohousingnak« nevezünk, vagy a kisebb családias otthonokat. Támogatni kell továbbá a családokat, hogy otthon tudják tartani a nagyszülőket és a szülőket.” Elmondta, hogy a szociális otthonokban az élet sokszor nehéz, problémákkal teli. „Igaz, hogy valós igényre válaszolnak, sok helyen gondosan, figyelmesen bánnak az idősekkel. És az is igaz, hogy sok önkéntes segít. Ami azonban a koronavírus idején a szociális otthonokban történt, arra int, hogy sürgősen át kell gondolni az idősgondozás távlatait.”

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás és fotó: Avvenire

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »