Padlóra küldte a vírus a falusi turizmust

Padlóra küldte a vírus a falusi turizmust

A 15 ezer vendégéjszakát elérő kalotaszentkirályi falusi turizmusban is egyik napról a másikra omlott össze a nagy reményekkel kecsegtető foglalkozás. A mintegy negyven panzió tulajdonosa egyelőre kivár, de a turistaszervező szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a legjobb forgatókönyv szerint is a tavalyi forgalomnak legfeljebb a harminc százalékára számíthatnak idén.
Vincze Kecskés István, a kalotaszentkirályi falusi turizmus főszervezője oldalas táblázatot tesz elém irodájában arról a 90 csoportról, amelyek már tavaly, vagy 2020 januárjában jelentkeztek be szálláshelyfoglalással az idei turisztikai idényre. Az első csoport márciusban érkezett volna, az utolsó valamikor késő ősszel, de a koronavírus-járvány miatt minden felborult.

Hírdetés

Az elmúlt két hónapban egyetlen turistát sem fogadhattak a Kolozs megyei faluban, ahol tavaly mintegy 15 ezer vendégéjszakát jegyzett a 44 szállásadó panziós. Ezzel a kalotaszegi település Észak-Erdély legfelkapottabb falusi szálláshelyévé vált, igazi vetélytársai csak Székelyföldön vannak.

A faluban most csend honol. Vendéglátóm szerint mindenki tanácstalan, mert semmi biztatót nem lehet mondani az időnként telefonon érdeklődőknek. „Mostanában többen hívtak az 1990 óta rendszeresen, augusztus első hetében megrendezésre kerülő tánctáborral kapcsolatban, amelyre évente mintegy 400 ember érkezik nem csak a Kárpát-medencéből, hanem távolabbi országokból is. A szervező Archívum és Kallós Alapítvány is kivár: június első hetére ígérik, hogy a további hatósági lazítások függvényében döntenek a falu legjelentősebb turistavonzó rendezvényéről” – magyarázza Kecskés István, akivel körbejárjuk elárvult vendégfogadó „telephelyét”.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »