Padlóra kerülnek a termálfürdők? 15 szlovákiai fürdő szövetséget hoz létre

Padlóra kerülnek a termálfürdők? 15 szlovákiai fürdő szövetséget hoz létre

Dunaszerdahelyen találkozott 15 szlovákiai termálfürdő és aquapark képviselője, akik arról egyeztettek, hogy a koronavírus-járvány után milyen feltételekkel tudnak újranyitni. Tárgyaltak a lehetséges kormányzati támogatások igénybevételéről, valamint arról is, hogyan tudnak felkészülni a járvány lehetséges második hullámára.

A koronavírus-járvány miatti bezárás súlyosan érintette a szlovákiai fürdőket és aquaparkokat. Az elsők között kellett bezárniuk, és az utolsók között nyithatnak ki. Több létesítmény ezért nehéz pénzügyi helyzetbe került. Erről számoltak be a fürdők képviselői a dunaszerdahelyi tanácskozáson, amelyen többek között a dunaszerdahelyi, a nagymegyeri, a párkányi, az érsekújvári, a komáromi, a naszvadi, a pati fürdő vezetői vettek részt, továbbá jelen volt a Tatralandia aquapark képviselője is.

A fürdők gőzerővel készülnek a nyitásra. Ennek feltételei azonban egyelőre nem egyértelműek, mert a létesítmények nem tudják, hogy milyen korlátozó intézkedések vonatkoznak majd rájuk. A fürdők képviselői megbeszélték a számukra elfogadható feltételeket, amelyek ismertetése mihamarabb szükséges.

“A feltételrendszert egyelőre Szlovákia nem dolgozta ki, ezért jelenleg a csehországi és a magyarországi iránymutatás szolgál alapul. A fürdőknek akár több hét is szükséges, hogy előkészítsék a vendégek fogadását. Biztos fogják korlátozni a kapacitást, de az nem mindegy, hogy milyen mértékű lesz. A tartalékainkat feléltük, a veszteséges üzemeltetés nem elfogadható” – hangsúlyozta Somogyi Gábor, a dunaszerdahelyi termálfürdő igazgatója.

Ezt erősítette meg a párkányi fürdő igazgatója, Hogenbuch Endre is.

Bízunk abban, hogy a kapacitás korlátozása nem lesz 50%-nál nagyobb. Ha ettől nagyobb mértékű lesz, veszteségesen fogunk működni, ami még egy olyan stabil pénzügyi háttérrel működő céget mint a Vadas Kft. is veszélybe sodor. Az biztos, hogy a következő években nem jut pénz beruházásra” – tette hozzá az igazgató.

Hírdetés

A termálfürdők és aquaparkok vezetői megállapodtak abban, hogy megalapítják a Szlovákiai Aquaparkok és Fürdők Szövetségét. Az érdekképviselet közös javaslatokat fogalmaz meg a kormánynak az újranyitás feltételeivel kapcsolatosan. A szlovákiai idegenforgalom meghatározó szereplői úgy érzik, a kormány egyelőre nem nyújt segítő kezet.

– fogalmazott Somogyi Gábor. Elmondta továbbá, ha a dunaszerdahelyi termálfürdő tavaly nem zárt volna olyan sikeres évet, már most komoly problémákkal néznének szembe. Ha a nyári szezon nem lesz olyan, mint amilyet a fürdők terveznek, sokan nem fogják túlélni.

Naszvadon tavaly júliusban nyitották meg a termálfürdőt, amely új lehetőségeket biztosít a település számára.

“Július és december között 50 ezer vendég kereste fel a turisztikai attrakciót. A koronavírus miatti bezárás azonban nehéz helyzetbe juttatott bennünket. Hatalmas a bevételkiesés. Az önkormányzattal közösen keressük a túlélés lehetőségét. Nem célunk, hogy csődbe jusson a fürdő” – mondta Ján Luca, a Naszvadi Városi Hivatal vezetője. 

A bezárás ugyancsak nehéz helyzetbe hozta az érsekújvári fürdőt.

“Mivel az önkormányzat járulékos intézményeként működünk, nem pályázhattunk állami támogatásra, csak az önkormányzat segítségére hagyatkozhatunk. Bízunk abban, hogy június 15-én nyithatunk, vagy legkésőbb július 1-jén. Ha valamilyen oknál fogva mégsem nyithatnak ki a fürdők, az számunkra végzetes lesz” – hangsúlyozta Lebó Ľudovít, a fürdőt üzemeltető Novovitel társaság igazgatója.

A termálfürdők vezetői arról számoltak be, hogy ugyan többen lemondták nyári foglalásaikat, most mégis egyre többen érdeklődnek, hogy mikor és milyen feltételek mellett nyithatnak a fürdők. Mivel a határok valószínűleg zárva lesznek, arra számítanak, hogy olyan vendégek is felkeresik a szlovákiai fürdőket, akik eddig külföldön kirándultak. Az igazgatók elmondták, biztos nem lesz olyan sikeres évük, mint a 2019-es volt, de bíznak abban, hogy lesz annyi bevételük, ami a túlélést elősegíti.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »