Padlón a könyvolvasás Magyarországon

Padlón a könyvolvasás Magyarországon

Nyáron végezték a közvélemény-kutatást, amikor elvileg még “rá is értünk” volna.

Az elmúlt években jelentősen visszaesett a könyvolvasó felnőttek aránya Magyarországon, és a felnőtt népesség több mint fele soha vagy szinte soha nem vásárol könyvet – írta a Népszava szombaton a Társadalmi Kutatási Intézet Zrt. (Tárki) idén nyáron végzett reprezentatív kutatása alapján.

A Tárki adatai szerint a 2005-ben végzett kutatási eredményekhez viszonyítva tizenkét százalékkal esett vissza a könyvolvasó felnőttek aránya: a felnőtt magyar lakosság csupán egytizede olvas rendszeresen.

Hírdetés

Az országos reprezentatív felméréssel párhuzamosan egy kizárólag a könyvolvasókra fókuszáló online kérdőív is készült, amelynek kitöltői átlagosan évi harminchét könyvet olvasnak.

A kutatás alapján

a magyarországi felnőtt népesség több mint fele soha vagy szinte sosem, a lakosság negyede évente néhányszor vásárol könyvet.

A költési szokásokat a könyvkedvelők online kérdőívében mérték fel, ez alapján a vásárlók átlagosan 12 661 forintot költöttek könyvre a megelőző egy hónapban. A nyomtatott könyvek tartják könyvpiaci dominanciájukat: az elmúlt egy évben az online válaszadók kilencvenhét százaléka vásárolt papíralapú könyvet, e-könyvet közel harmaduk, hangoskönyvet kevesebb mint egytizedük – írta a Népszava.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »