Padlógázzal rajtolt Nicolas Sarkozy

Padlógázzal rajtolt Nicolas Sarkozy

Nagy lendülettel, bevándorlásellenes retorikával és a burkini országos betiltásának ígéretével indította el kampányát Nicolas Sarkozy. Nem lesz könynyű dolga: a 2017-es elnökválasztás előtt még saját pártja előválasztását is meg kell nyernie az elnökjelöltségért, miközben népszerűtlenebb, mint a 2012-es voksolás idején volt.

Még akár szimbolikusnak is lehet nevezni, hogy a Köztársaságiak elnökjelöltségéért hajtó Nicolas Sarkozy a dél-franciaországi Chateaurenard városában kezdte meg kampányát: a legutóbbi regionális választásokon pártja a szélsőjobboldali Nemzeti Frontot győzte le itt, míg a szocialisták csak a harmadik helyet csípték meg, vagyis igazi jobboldali fellegvárról beszélhetünk. Az exelnök, akinek pártja novemberi előválasztását kell először megnyernie az elnökjelöltségért, nem is fogta vissza magát: kijelentette, hogy ha 2017-ben őt választják államfőnek, visszaállítja a rendet, betiltja a burkinit, valamint megvédi a francia identitást, amit szerinte fenyeget a jelenlegi bevándorlási politika.

A magyar származású Sarkozynek csipkednie kell magát, hiszen népszerűsége mélyponton van, még saját pártjának szimpatizánsainál is öten megelőzik a rangsorban. Az Ipsos legutóbbi felmérése szerint míg a teljes lakosság körében a politikus 28 százalékon áll, addig a jobboldal hívei között 55 százalékos tetszési indexszel bír. Ez még annál is rosszabb, mint amikor 2012-ben elveszítette az elnökválasztást Francois Hollande-dal szemben, Sarkozy megítélése azóta ugyanis fokozatosan romlik.

A kampánynyitóján elmondottakból könnyen következtethetünk arra, hogy Sarkozy megpróbál szimpátiát ébreszteni a szélsőjobboldali szavazókban, Provence (a régió, ahol Chateaurenard található) ráadásul a Nemzeti Front erősségei közé tartozik. Elemzők egyébként úgy látják, hogy Sarkozynek erőteljes és világos álláspontot kell közvetítenie a biztonság és a terrorizmus témájában, ez a legjobb esélye a népszerűség-növelésre. A legutóbbi terrortámadások alkalmával a jobboldali politikus látható is volt, próbálta több csatornán is elmondani a véleményét a történtekről. A Köztársaságiak előválasztása is azon múlhat, hogy milyen témákat sikerül a választók homlokterében tartani: ha a viták a terrorizmusról, a bevándorlásról és az iszlámról fognak szólni, Sarkozy előnybe kerülhet, ha viszont gazdasági kérdések is felröppennek, az exelnök lemaradhat a nála egyébként is népszerűbb jelöltek, Alain Juppé és Francois Fillon mögött.

A terrorizmus, valamint az iszlám szerepe Franciaországban akár az elnökválasztáson is nyerő témák lehetnek: a társadalom jelentős többsége mind az iszlámot, mind a bevándorlást elutasítja. Egy, a nizzai merénylet előtt készített felmérés szerint az ország kétharmada látja úgy, hogy Franciaországban túl sok a külföldi, ráadásul a franciák háromnegyede szerint a muszlimok a saját szabályaikat akarják másokra erőltetni, 59 százalék pedig meg van róla győződve, hogy az iszlám nem egyeztethető össze a francia értékekkel. A társadalom a legutóbbi negyedévben végzett felmérések szerint egyébként is kiábrándult, 86 százalékuk gondolja ugyanis, hogy Franciaország hanyatlik.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 08. 27.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »