Pacsér: Sikeres volt a sertéskiállítás

Pacsér: Sikeres volt a sertéskiállítás

Sertéstenyésztők és érdeklődők gyűltek össze ma Pacséron a lóversenypálya melletti területen, ahol a helybeli Mezőgazdasági Termelők Egyesülete és Micracoop Kft szervezésében 9. alkalommal tartottak sertéskiállítást és fajtabemutatót. A megjelenteket Miklós József, az egyesület elnöke, majd Aleksandar Stoisavljević, a topolyai Mezőgazdasági Szakszolgálat tanácsadója köszöntötte, ezután pedig prof. dr. Ivan Radović tartott előadást a sertéstenyésztéssel kapcsolatban, és fordulhattak hozzá tanácsért a tenyésztők. A kiállítás iránt évről-évre nagyobb az érdeklődés.

Miklós József elmondta, hogy a sertésszelekcióban egyre többen jelentkeznek a sertések törzskönyvezésre. Jelen pillanatban 45 tenyésztőnél vannak jelen, és jövőre szeretnék a 10., jubiláris kiállítást minőségesebbé tenni, azzal, hogy ezek a tenyésztők is kiállítanak állományukból. A kiállítók Sztapárról, Topolyáról, Bajsáról, Mićunovóról, Zentagunarasról és a környező településekről érkeztek, és túlnyomórészt Landras, Yorkshire, Hampshire és Durock fajtákat láthattak az érdeklődők. Kihangsúlyozta, hogy június és július hónap igen rossz ciklus volt úgy a malac-, mint a sertéstenyésztők számára, hisz igen alacsonyak voltak a jószágárak, és nem is kellett nagyon senkinek sem. “Közel egy hónapja fellendülőben van az ár és a kereslet is, de hogy ez meddig fog tartani, nem tudjuk, mert nincs folytonosság, hogy az emberek előre tudjanak tervezni, tervezett tenyésztésbe kezdjenek”- emelte ki. A termelők egyesülete és a Micracoop minőséget, mennyiséget, szaktanácsadást kínál a tenyésztőknek. “Egyre kell összpontosítania annak, aki ezzel az ágazattal akar foglalkozni: hogy minőséges állománya legyen. Ebben az valósul meg, hogy egy koca hány malacot tud felnevelni, mennyi a súlyszaporulata, mennyi takarmányt fogyaszt. Ha erre ráállnak, itt egy kis árrés keletkezik, ami a tenyésztés fennmaradását jelentheti.”

Fremond Árpád parlamenti képviselő elmondta, hogy a sertéstenyésztés bizonytalan helyzete után most úgy néz ki, hogy stabilizálódnak az árak. Az állam külön nem avatkozott bele, annyit tett, hogy a behozatalt szabályozta, és bizonyos védővámokat hozott, amely értelmében megnehezítette a behozatalt. “Vannak tervek, elképzelések arra vonatkozóan, hogy egy hazai brand-et, fajtát kialakítsanak, és ezt kell, hogy az elkövetkező időszakban megvalósítsák és felfuttassák. Hogy mennyire lesznek sikeresek, ez mind attól függ, hogy a kormány, illetve a minisztérium milyen támogatásokat biztosít majd” – hangsúlyozta, és reményét fejezte ki, hogy nem csak ígéret marad az, hogy az állattenyésztést segítik, hanem lesznek programok a sertéstenyésztők számára is.

Mezőgazdasági gépbemutató, lóverseny, pónilovaglás tette színesebbé a sertéskiállítást, melyen közel 50 bográcsban rotyogott a paprikás. A helyszínre látogattak a Bácskai Lovastúra résztvevői is, és rövid bemutatóval színesítették a rendezvényt, amely megtartását a pacséri helyi közösség, a topolyai községi önkormányzat és a Tartományi Mezőgazdasági Titkárság támogatta.

Komáromi Gizella


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »