Özvegyi nyugdíj lépésről lépésre

Özvegyi nyugdíj lépésről lépésre

Az özvegyi nyugdíj nem automatikus, a Szociális Biztosító senkinek sem kezdi el hivatalból, "saját magától" folyósítani, hanem kérvényezni kell.

1. Írásos kérvényt kell benyújtani a Szociális Biztosító állandó lakhely szerinti kirendeltségében. Ha az igénylő Szlovákiában nem rendelkezik állandó lakhellyel, kérvényét a biztosító központi irodájában nyújtja be. A nyugdíjat külföldre is folyósítják.

2. A kérvényhez mellékelni kell az összes szükséges dokumentumot:

– személyazonossági igazolvány vagy útlevél

– halotti bizonyítvány

– házassági anyakönyvi kivonat

– ha valamilyen bírósági ítélet vagy végrehajtói határozat alapján fizetési kötelezettsége van, nyugdíjkérelméhez csatolni kell az érvényes határozatot és egy igazolást az eddig törlesztett részletekről

Ha az elhunyt személy a haláláig nyugdíj mellett dolgozott is, a munkahelyéről el kell kérni a nyugdíj-biztosítási nyilvántartási lapot (evidenčný list dôchodkového zabezpečenia).

Ha az elhunyt személynek a haláláig nem folyósítottak semmilyen nyugdíjat, az özvegyi járandóság intézésekor a további iratokra is szükség van:

Hírdetés

– igazolás az elhunyt iskolai végzettségéről (érettségi bizonyítvány, oklevél stb.)

– igazolás az elhunyt katonai szolgálatáról

– a gyerekek születési anyakönyvi kivonata

– igazolás az összes időszakról, amikor az elhunyt személy munkanélküli segélyt kapott, vagy egyáltalán szerepelt a nyilvántartásban

– hiteles dokumentum a munkaadó(k)tól arról, hogy az elhunyt mikortól meddig volt alkalmazott és hogy benne volt-e a nyugdíjbiztosítási rendszerben – a biztosítási időszak és a kivetési alap igazolásához szükség van a nyugdíjbiztosítási nyilvántartási lapra (evidenčný list dôchodkového zabezpečenia)

– ha az elhunyt személy 1990. május 1-je előtt olyan országban dolgozott, amellyel Szlovákia nem kötött szerződést a szociális biztosításról, fel kell mutatni egy igazolást az akkori munkaadótól, hogy mennyi ideig dolgozott nála.

3. A járadékra attól a naptól jogosult az igénylő, amikor a Szociális Biztosítóban első alkalommal benyújtotta a kérvényt.

4. A nyugdíjat készpénzben vagy banki átutalással fizetik ki. Ha nem kér más fizetési módot, bankszámlát kell nyitni, erről igazolást kell csatolni a nyugdíjkérvényhez.

5. Mindennemű változást 8 napon belül kell jelenteni a Szociális Biztosítónak.

 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »