Ozsvald Árpád és Turczel Lajos nyomában

Ozsvald Árpád és Turczel Lajos nyomában

A Szlovákiai Magyar Írók Társasága a hétvégén két jelentős, a szlovákiai magyar irodalmi körökben elismert személyiségről emlékezett meg, akik már sajnos nem lehetnek az élők sorában.

Az SZMÍT tagjai meglátogatták a Lévai járásban fekvő Nemesoroszi települést, ahol a híres költő, Ozsvald Árpád született 1932-ben. Ozsvald 90. születésnapját ünnepelné január 28-án, ezért a jeles alaklomból az írótársaság tagjai szülőfalujában rótták le kegyeletüket a 2003-ban elhunyt költő emlékszobájában. Ľuba Tóthová polgármester fogadta a résztvevőket a kicsiny falucskában, majd kísérte el a vendégeket az emlékszobába, utána pedig a községházára is.

A polgármester örömmel fogott kezet Ozsvald Árpád leányával, Tóth Ozsvald Zsuzsával, aki édesapja emléktábláját jött megkoszorúzni férjével, Tóth László íróval, aki az SZMÍT oszlopos tagja is egyben.

Hírdetés

Nemesoroszi mára már jobbára szlovák falucskának mondható, s a polgármester asszony szomorúan tájékoztatta a jelenlévőket, hogy a faluban inkább a szlovák és a magyar nyelv keverésének használata a ,,módi“, ha a beszélt nyelvről van szó. A 2021-es népszámlálási adatok szerint már csak 102 fő vallotta magát magyarnak, ami az összlakosság 17,38%-át teszi ki.

A nemesoroszi megálló után az Érsekújvári járásban található Ipolyszalka következett, ahol a jeles irodalomtörténész, Turczel Lajos született 105 évvel ezelőtt. A helyi alapiskola az ő nevét viseli és az óvoda is ebben az épületben található. Az igazgatónő, Zalaba Zsófia készségesen megmutatta a társaság tagjainak a Turczel-féle emléktárgyakat, amelyeket az iskola folyosóján állítottak ki. Eredetileg egy emlékszobát hoztak létre az irodalomtörténész tiszteletére, de azt még nem sikerült felújítaniuk.

Az iskolai bebarangolás után az intézmény diákjaival, tanáraival és az igazgatónővel egyetemben az írótársaság tagjai kilátogattak Turczel Lajos sírjához, s itt közösen elhelyezték az emlékezés virágát, s gyertyát gyújtottak Turczel tiszteletére. Az írótársaság bátorította a fiatalokat, hogy olvassanak és írjanak sokat.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »