Özönvíz a Corvin sétányon

Özönvíz a Corvin sétányon

Hétszázötven liter víz árasztott el egy kávézót a Corvin sétányon, miután egy csőtörés után kilenc nap telt el a vezeték elzárásáig. Az üzlethelyiség bérlője beperelte a nyolcadik kerületben egyre terjeszkedő tulajdonost, a Futureal cégcsoportot. Lapunk a helyszínen tájékozódott a történtekről. Kiderült: szinte nincs olyan bérlő, aki ne szenvedne az épületek súlyos szerkezeti hibáitól.

Ha a Szigony utca paneltömbjei felől közelítünk, a nyolcadik kerület jellegzetes omladozó utcaképe mellett a Corvin sétány utópisztikus látványt nyújt. Az egykor szebb napokat megélt Belső-Józsefváros csendben pusztuló kis bérházaihoz képest mintha a kiváltságosok paradicsoma állna itt: a modern épületek utcafrontján amerikai hamburgert és olasz fagylaltot árulnak, közben egy Andy Vajna érdekeltségébe tartozó kaszinó neonfénnyel csalogatja a vendégeket. A letisztult építészeti formavilág azonban csak látszat: a helyszíni beszámolók szerint a Corvin sétány épületeiben szerkezeti hibák lehetnek, s a rendszeres gondok miatt a bérlők egyre türelmetlenebbek.

– Vendégeket biztos vesztettünk, az esős napokon le kellett zárnunk az étterem egy részét – mondja az Amici Miei olasz bisztró ügyvezetője. Az olasz származású vendéglátós telefonján mutatja meg az étterem Facebook-oldalára is feltöltött videót. Ezen jól látszik, ahogy a kint tomboló júliusi vihar miatt az üzlethelyiségbe a plafonon keresztül ömlik le az esővíz. Az egyik apartmanház üzletvezetője megerősítette a szerkezeti hibákat. Elmondta, csapadékos időjárás esetén nekik a csatornarendszerrel gyűlik meg a bajuk. Nagyobb esőzés esetén ugyanis a vezetékrendszer megtelik, így a földszinten található étterem padlójából, a vízvezetéken keresztül jön fel a víz.

Milliókért perelnek

– Alig írtuk alá a bérleti szerződést, máris jöttek a problémák – ezt már Karim Soliman, a sétányon nyílt Classic Rock Coffee üzemeltetője mondja lapunknak. Az egyiptomi üzletember tízmilliós kártérítésért perli a Futureal Ingatlan Irodát, miután egy csőtörés miatt kilenc napon át, naponta hetvenöt liter víz ömlött be az üzlethelyiségébe. A Corvin sétányon található kávézó októberben nyitott meg, az előkészületi munkák azonban másfél évig elhúzódtak. – A több mint egymillió forintos bérleti díjat persze mindig fizetni kellett – mondja Soliman, aki összesen 170 millió forintot költött az üzlet kialakítására.

– Úgy vélem, ha valaki ennyi pénzt befektet, több figyelmet érdemel – folytatja. Az épület szerkezeti hibái ugyanis gyorsan megjelentek, a panaszokat azonban az ingatlaniroda csak nehezen vagy egyáltalán nem kezelte. A hosszú távon kifizetődő együttműködés reményében az üzletember kerülte a konfliktusokat, ezért abból sem csinált botrányt, amikor egy sörfesztivál miatt a frissen nyitott kávézója elé mobil vécéket helyeztek el.

Áldatlan állapot

– Azért választottuk ezt a helyet, mert modern, minőségi környezetet kínáltak nekünk. Aztán pár hónappal a nyitás után sört és olcsó kolbászt árusító bódék lepték el a teret, a mobil vécéket pedig – hiába kértük, vigyék odébb – a bejárat előtt állították fel – folytatja az egyiptomi befektető, aki már bánja, hogy Magyarországra hozta a pénzét. A pohár végül akkor telt be Solimannál, mikor a júliusi csúcsszezon közepén elkezdett beázni a kávézó teteje, majd a gipszkarton födém és a teljes elektronikus vezetékrendszer beszakadt a teher alatt. – Azonnal írtam az ingatlanirodának, de csak napok után jöttek ki – mondja Soliman. Megmutatja a levelezést, amiből kiderül: a Futureal képviselője igyekezett az épület gondnokára és a biztosítóra hárítani a felelősséget. – Csakhogy én a bérleti díjat az ingatlanirodának fizetem – teszi hozzá. A kieső forgalom miatt most tízmillió forintot követel, a csőtörést ugyanis csak kilenc nap után szüntették meg, annak ellenére, hogy az üzletember a katasztrófavédelemnél is bejelentést tett, ahol jelezték, ilyen mértékű csőtörés esetén azonnal el kell zárni az épületben vízvezetéket.

Az ügyben megkerestük a Futureal csoportot is. Válaszlevelükben tagadták, hogy az épületeiknek bármilyen szerkezeti hibájuk lenne, szerintük a felmerült problémák a megfelelő karbantartással elkerülhetők. Ez azonban szerintük nem az ő felelősségük. A jogszabályok szerint ugyanis a karbantartás a társasház feladata, ők azonban csak az üzlethelyiségek kezelését, bérbeadását végzik az ingatlanokban.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 08. 05.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »