Óvszer-automaták lehetnének az iskolákban?

Óvszer-automaták lehetnének az iskolákban?

A fiatalok biztonsága érdekében óvszer-automatákat szeretne elhelyezni az iskolákban Langmár Bettina vállalkozó, aki egy, a világon egyedülálló mobilalkalmazást is létrehozott a kamaszok szexuális felvilágosításáért és a tévhitek eloszlatásáért. Az iskolaigazgatók vegyes érzelmekkel fogadták a kezdeményezést: többen úgy vélik, egy ilyen automatának nincs helye az iskola falai között.

Egy-egy üzlet vagy éppen benzinkút pénztáránál akár többször is fordul az óvszert vásárló fiatalok egy része, mire a csokoládé, a víz vagy a rágógumi után kondomot is mer kérni az eladótól. Hasonló jelenet egy gyógyszertárban vagy drogériában is előfordulhat. Langmár Bettina, a Love Info elnevezésű, szexuális felvilágosítást támogató mobilalkalmazás tulajdonosa fontosnak látja, hogy a fiatalok anonim módon és megfizethető áron jussanak védekezőeszközhöz a biztonságos szexuális kapcsolat érdekében. – Az automata biztosítja azt a fajta anonimitást, amire a boltokban vagy a patikákban nincs mód. Sokakat feszélyez, hogy óvszert kell vásárolniuk, ezért inkább nem foglalkoznak vele – mondta a Magyar Nemzetnek az óvszer-automata megalkotója.

A szerkezet egyik előnye, hogy nem fogyaszt áramot, ugyanis a működése mechanikus; egyszerre 75 darab, minőségi, darabonként csomagolt, Hannoverből származó óvszert tartalmaz, 200 forintos darabáron. A szerkezet jelenleg az Óbudai Egyetem Kiss Árpád Kollégiumában és egy budapesti szállodában üzemel. A középiskolák egyelőre ellenállnak az ötletnek. A legtöbb iskolaigazgató ugyanis néhány keresetlen szó kíséretében elküldte az ötletgazdát. Mint mondták, náluk erre nincs szükség, és „felháborító, hogy be akarja vinni a szexet az iskolákba”.

Nem mindegy, kiknek árusítanának

Pukli István, a fővárosi XIV. kerületi Teleki Blanka Gimnázium igazgatója lapunknak arról beszélt: vegyesek az érzései, ha az iskolai óvszer-automatákról van szó. – A mi iskolánkba 20 éves fiatalok is járnak, mivel öt évfolyamos gimnáziumi osztályaink is vannak. A gimnáziumi tanulók egy része bizony már él szexuális életet, s talán jobb megoldás, ha van egy automata, mint ha nincs. Ugyanakkor az intézményben kiskorúak is tanulnak, és nem tudom, hogy szembesíteném-e a kilencedikes tanulóinkat egy óvszer-automatával. A nagyobb diákok esetében ennek lehet értelme, de nem tudni, hogy milyen hatást érne el a fiatalabbaknál – mondta Pukli István.

Az igazgató beszélt arról is, az iskolájukban létezik ifjúságvédelmi munkacsoport, amelynek többek között feladata, hogy például ebben a témában segítséget nyújtson a diákoknak. Az idén indul az első olyan évfolyamuk, amelyiknek már életvitel elnevezésű tantárgyat is tanítanak, ahol szóba kerül a szexualitás is.

Hajnal Gabriella, a Budapest XII. kerületében található Tamási Áron Általános Iskola és Német Két Tannyelvű Nemzetiségi Gimnázium igazgatója úgy véli, egy ilyen automatának több okból sincs helye az iskolákban. Szerinte ugyanis nem kell a gyerekeket arra biztatni, hogy mielőbb kezdjék el a szexuális életet. Pukli Istvánhoz hasonlóan Hajnal Gabriella is úgy látja, nem mindegy, hogy középiskoláról van-e szó, vagy általános iskolás korú diákok is járnak az intézménybe, mert így ők is szembesülnek egy ilyen automatával. – A középiskolákban sem kellene azt reklámozni, hogy ehhez nyúljanak a fiatalok. Nem vagyok híve annak, hogy nagyon korán elkezdjék a szexuális életet a diákok. Azzal viszont nagyon egyetértek, hogy alapos, jól felépített szexuális felvilágosítást kapjanak hetedik osztálytól – mondta Hajnal Gabriella. Az igazgató kitért arra, fontos, hogy ebben a témában tudjanak hova fordulni a tanulók, sok iskolában ugyanis nincs iskolaorvos, vagy csak nagyon ritkán érhető el. – Az óvszer-automatáknak inkább a szórakozóhelyeken, a fesztiválokon vagy a gyógyszertárakban lenne a helye – foglalta össze véleményét.

Mint a biztonsági öv

A szexuális felvilágosítással kapcsolatosan a Magyar Nemzet korábban foglalkozott azzal: egyre korábban létesítenek szexuális kapcsolatot a fiatalok, manapság már a 18 évesek is zavarba jönnek attól, miképp viselkednek 13-14 éves iskolatársaik.

Séllei Györgyi szexológus lapunknak elmondta, az egyik legnagyobb szülői és tanári melléfogás, ha azt állítják, az ő gyereküket nem érdekli a szex. Amit a testiségről tudni kell, azt a gyerekek nagyon gyorsan, már 8-10 éves korukban megtanulják, de a szájról szájra terjedő információk egy része kifejezetten káros. A felnőttek azonban nem akarnak beszélgetni a fiatalokkal, így gyakorlatilag cserbenhagyják a gyerekeket – tette hozzá a szakember. Séllei Györgyi szerint nagyon fontos hangsúlyozni az óvszerhasználat kapcsán a fiataloknak, hogy ez olyan, mint a biztonsági öv az autóban: sok bajtól kímélheti meg magát, aki használja.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 08. 16.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »