Óvodások hagyományőrző népi seregszemléje Zselízen: Szólj, síp, szólj!

Óvodások hagyományőrző népi seregszemléje Zselízen: Szólj, síp, szólj!

A zselízi Magyar Ház udvarán minden év kora nyarán összegyűlik a régió magyar óvodáinak apraja-nagyja, hogy bemutassák hagyományőrző népművészeti szokásaikat. A Csemadok Zselízi Alapszervezete hét évvel ezelőtt elevenítette fel a hajdan nagy népszerűségnek örvendő Szólj, síp, szólj! elnevezésű hagyományőrző óvodás seregszemlét.

A programba idén 8 óvoda kapcsolódott be: a házigazda zselíziek mellett Csata, Kisölved, Érsekkéty, Farnad, Sáró, Nyírágó és Garamsalló képviseltette magát, összesen mintegy 87 gyermekkel. Az egyes ovis csoportok néptáncok bemutatásával és népdalok közös éneklésével léptek színpadra, természetesen helyi szépséges népviseleteikben.

Mindenki ugyanolyan elismerésben részesült. A díszokleveleket Duba Ernő, a Csemadok Lévai Területi Választmányának titkára adta át, ám mint tapasztalható volt, az oklevélnél sokkal fontosabb volt a találkozás és az együtt töltött idő élménye, amit szemmel láthatóan módfelett élveztek a gyerekek és a szülők, óvónők és szervezők egyaránt.

Hírdetés

A gyerkőcök kivétel nélkül végigtapsolták egymás bemutatóit, valósággal buzdították, motiválták egymást. Végül hatalmas össznépi közös táncolással végződött a program, majd a rendezvény önfeledt szórakozással zárult.

Mindez azért is kiemelt fontosságú, mert ahogy Sárai András, a Csemadok helyi alapszervezetének elnöke mondta köszöntőjében: „A nemzeti identitás a hagyományainkban gyökerezik, ezek megélése jelenti a jövőt, ezért a hagyományőrző rendezvényeknek oroszlánrészük van a jövő generációjának formálásában. A nevelést pedig nem lehet elég korán elkezdeni, így a Szólj, síp, szólj! rendezvény kifejezetten az óvodásoknak szerveződik.”

Csonka Ákos felvételei.

(Csonka Ákos/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »