Óvatosságra int a tőkepiacokon az olasz büdzsé

Óvatosságra int a tőkepiacokon az olasz büdzsé

A jövő évi olasz költségvetés tervezete a 2019 és 2021 közötti időszakra 2,4 százalékra emelné a hiányt. Így nem csökkenne a GDP 130 százalékát elérő adósságállomány. A piacok és a hitelminősítők idegesek, kivárásra játszanak a befektetők – írja elemzésében Matteo Germano, az Amundi multi asset befektetési igazgatója. Bár a fertőzés veszélye kicsi, Európa középtávon kerülhet ismét az érdeklődés középpontjába.

Meglepetéssel szolgált az olasz kormány: korábbi kommunikációja ellenére 2,4 százalékra emelte a 2019-2021-es időszakban a költségvetési hiánycélt. Az Európai Bizottságnak korábban benyújtott dokumentumokban jövőre még egy százalék alatti hiányt, 2020-ra nullszaldót, 2021-re pedig már enyhe többletet terveztek. Róma azzal érvelt, hogy még a megemelt hiánycélok is alatta maradnak az EU által elvárt 3 százalékos szintnek. Az Unió azonban a komolyan eladósodott országok esetében nemcsak a hiánycélt nézi, hanem az adósság csökkenő trendjét is.

Az olasz bejelentés kockára teszi a GDP 130 százalékára rúgó adósságállomány mérséklését a következő években.

Az Amundi értékelése szerint mivel korábban stabil költségvetéssel és csökkenő adóssággal nyugtatták a piacokat – az olasz kormány vesztett hitelességéből. A pénzügyminiszter a hírek szerint kész volt lemondani, ám az államfő kérésére maradt, hogy a bizonytalanság ne növekedjen tovább. A nagy hitelminősítő ügynökségek október közepén-végén közlik véleményüket az adósságról, a helyzet tükrében megvan az esély arra, hogy leminősítik az olasz adósságot.

Hírdetés

Brüsszel feszülten reagált, valószínű, hogy ha a 2,4 százalékot szavazza meg a törvényhozás, elkezdik Rómával szemben a túlzott deficit eljárást.

Az uniós testületek elé október 15-én terjesztik be a részletes költségvetési tervezetet, november vége előtt nem várható, hogy véleményt mondanak róla. Az olasz törvényhozásnak az év végéig kellene megszavaznia a törvénytervezetet. (Az alsóházban novemberben, a felsőházban decemberben tárgyalnak róla.) A költségvetés hiányának eltérítése a csökkenő pályáról kockára teszi a 130 százalékos adósságállomány mérséklését.

A hírekre heves piaci reakció érkezett: a 10 éves olasz államkötvény hozama megemelkedett, a tőzsde 4 százaléknál is nagyobb mértékben zuhant, főleg a bankpapírok estek. Az Amundi az olasz kötvényeket illetően jelenleg semleges, azonban egyre óvatosabb. Ugyanakkor a nem olasz befektetők eddig is óvatosak voltak, így a piaci helyzet további drasztikus romlása nem várható. „Az olasz gazdaság további gyengülése ismét nyomás alá helyezheti az olasz államkötvényeket. A helyzet azonban várhatóan nem fertőzi meg az európai piacokat, ám rövid távon nem zárhatók ki a heves árfolyammozgások” – véli az Amundi igazgatója.

Az olasz részvénypiacokon szintén indokolt a fokozott óvatosság, már csak a bankszektor nagyarányú részvétele miatt is. A bankszektor kitettsége viszont a kötvénypiacok felé nagy. Más ágazatok, például a szolgáltató szektor szintén lehet, hogy beáraz némi kockázatot az adó- és a szabályozási politika bizonytalansága miatt. A költségvetésnek és az állampapírpiacnak, valamint a kormányzati intézkedéseknek kevésbé kitett cégek csillapíthatják a volatilitást ebben az időszakban.

Az európai részvénypiacok egyelőre kivárnak, rövid távon az olasz helyzet függvényében ingadozhatnak az árfolyamok. Középtávon azonban jobbak a kilátások: ha véget ér a politikai bizonytalanság, az európai részvények újra a befektetők fókuszába kerülhetnek meglehetősen vonzó árazásuk miatt.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »