Óvatosan használjon Linuxot, aki nem tud linuxul – mert tanács helyett ügyvédre lesz szüksége

Óvatosan használjon Linuxot, aki nem tud linuxul – mert tanács helyett ügyvédre lesz szüksége

Mint az Independent – és nyomán a fél IT-világ – beszámol róla, bizonyos Marco Marsala egy fórumon, a kissé baljós nevű Server Faulton osztotta meg szerencsétlenkedését. A Szerver Fault fórumnak egyébként az a célja, hogy segítsen a szerveradminisztrátoroknak megoldani a gondjaikat, de hamar kiderült, hogy Marsalának már nincs többé segítség.

Összesen annyi hibát vétett, hogy kiadott egy szokványos Linux parancsot, "rm -rf", mikor karbantartást végzett egy szerveren. Nagyon leegyszerűsítve az „rm” a Linuxnak azt jelenti, hogy töröljön, az „rf” meg azt, hogy mindent, még az éppen megnyitott alkalmazásokat is kényszerítve távolítsa el. Ilyenkor a szokványos figyelmeztető üzenet sem jelenik meg, hogy biztosan akarja-e a törlést.

Rendesen a felhasználó e parancs kiadásakor egy megadott könyvtárban dolgozik: Marsala azonban a karbantartáskor adta ki a parancsot, s így egy mozdulattal törölte a fájlrendszert, s az összes gép minden tartalmát.

Ha ez nem lenne elég: elpusztította a biztonsági mentéseket is, a nála regisztrált 1535 cég tartalmait.

Bár a Server Faulthoz technikai támogatásért fordult, hogy a halott rendszert feltámassza, az egyik csípős nyelvű hozzászóló szerint nem műszaki segítségre lenne szüksége, hanem egy jó ügyvédre.

Ugyan míg egy törölt merevlemezre nem írnak semmit (ami felülírja a régi tartalmat), addig elvben az adatok helyreállíthatók – kérdés, hogy ilyen mennyiségben mennyiért és hogyan végezhető el a rendszer feltámasztása. Nem tudni, jelenleg Marsala hol tart az ügyfeleivel való tárgyalásban, s hogy mit akar tenni a rendszerek katasztrófából való felépüléséért.

Nem ő az első a teljes vállalati rendszerpusztítók sorában, a dolog a weben külön címkét kapott „Monday morning mistake”, azaz hétfő reggeli hibaként.

(Híradó nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »