Óvatosak a menedzsment célkitűzései

Óvatosak a menedzsment célkitűzései

Egy állami mobilcég olyan bizonytalansági tényező lenne, amelyet nem szabad figyelmen kívül hagyni – véli Christopher Mattheisen a Telekom vezérigazgatója.

A Magyar Telekom osztalékpolitikája a következő évek beruházási igényei és a piaci kockázatok miatt az egészséges 34,8 százalékos eladósodottsági mutató ellenére is óvatos marad. „A piaci várakozások szerint idén jelenhet meg a negyedik szolgáltató a mobilpiacon. Mozgásban van a piac, sok hír érkezik a Digiről, az Invitelről és a Telenorról is – mondta Christopher Mattheisen vezérigazgató. Azzal kapcsolatban, hogy Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter nemrég egy állami mobilcég létrehozásáról beszélt, annyit mondott, hogy „ez egy olyan bizonytalansági tényező, amelyet nem szabad figyelmen kívül hagyni”.

„Azokra a hálózatfejlesztésekre koncentrálunk, amelyek a 2018–20-as időszak pénzügyi teljesítményét alapozzák meg” – fűzte hozzá Szabó János, a cég gazdasági vezérigazgató-helyettese a 2017-es eredményeket értékelő sajtóbeszélgetésen. A következő években több mobilfrekvencia-pályázatot is kiírnak.

– mondta Nagy András, az Erste elemzője. „Kockázatot jelent egy negyedik szereplő mobilpiacra lépése, de a Digi megjelenésének tervezett időpontját többször is elhalasztották. Ez persze nyomás az árfolyamon – tette hozzá –, de nem szabad elfeledkezni arról, hogy a korábbi 4G-fejlesztések után már elég magas a belépési küszöb a szegmensben.”
Októbertől csak kapcsolódó készülékértékesítéssel köt kétéves hűségszerződést a Telekom, az utolsó negyedéves értékesítések többsége egyébként ilyen volt. A készülékek finanszírozása hatással van a cég készpénztermelő képességére.

– mutatott rá Nagy András. Az Erste célárfolyama egyébként továbbra is 450 forint, ez mintegy 10 forintos árfolyamesést vizionál egy éven belül. „A szelvényvágás előtti hónapban kicsit emelkedhet majd az árfolyam, de azután, hogy lekerül az osztalék a papírról, újra a jelenlegi szintekre kerülhet a kurzus” – vélekedett Nagy András. A Reuters adatbázisa szerint 532 forint a Magyar Telekom átlagos célárfolyama.

A részvényárfolyam tegnap délután négyig 0,4 százalékkal 462 forintra csökkent.

 


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »