Óvatos nyitás a kultúra terén: kezdődhet az elővigyázatos könyvtár- és múzeumlátogatás

Óvatos nyitás a kultúra terén: kezdődhet az elővigyázatos könyvtár- és múzeumlátogatás

A veszélyhelyzetben érvényes működési feltételek mellett immár látogathatók a múzeumok és galériák. Csak maszkban, lázmérés után engedik be a közönséget az intézményekbe, amelyek meghatározott órarend szerint működnek, és a csoportos látogatás nem engedélyezett. Hasonló feltételek között várják a közönséget a közkönyvtárak is.
A szükséges óvintézkedések betartásával a napokban részlegesen megnyitottak, megnyitnak a múzeumok és a könyvtárak is. A kulturális minisztérium közölte, a múzeumvezetőktől függ, hogy mikortól fogadják a látogatókat a közgyűjtemények, így a közönségnek előzetesen ajánlatos érdeklődnie, hogy nyitva van-e, és milyen órarend szerint az illető intézmény.

A járvány terjedésének megfékezését célzó intézkedések értelmében a múzeumokba csak maszkban, lázmérés után lehet belépni, és csoportosan nem lehet nézegetni a műtárgyakat. A múzeumok és galériák vészhelyzet alatt érvényes működési feltételei megjelentek a Hivatalos Közlönyben:

az előírás szerint arcvédővel, a fertőtlenítő lábtörlők használata után lehet belépni a múzeumokba, galériákba. Ugyanakkor a látogatóknak be kell tartaniuk a legalább két méteres távolságot és egyszerre többen nem tartózkodhatnak az épületben, mint a maximális befogadóképesség fele.

Hírdetés

Május 18-án, a múzeumi világnapalkalmából a Szatmár Megyei Múzeumban megnyílik a Bőségszaru – luxus az erdélyi nemesség világában című tárlat. Amint Szőcs Péter, az intézmény igazgatója megkeresésünkre elmondta, a Kolozsvári Történeti Múzeumból Szatmárra hozott kiállítást már elkezdték látogatni, a járványhelyzetre való tekintettel még óvatos az érdeklődés, de remélik, lassan fellendül. A kiállítást egyébként eredetileg is a múzeumi világnapra időzítették.

Szerdán nyitott ki a kolozsvári Művészeti Múzeum; a Bánffy-palotában működő intézmény ideiglenesen szerdától vasárnapig 10–18 óra között látogatható, 14 és 15 óra között kiürítik, hogy fertőtleníthessék és szellőztethessék a kiállítótermeket. A közönség csak azokat a termeket látogathatja, amelyekben a Nemzeti képtár című állandó kiállítás látható. A látogatóknak egyszer használatos papucsot kell viselniük, amelyet a pénztárnál kapnak,

egy teremben legfeljebb három személy tartózkodhat egyszerre és a múzeumlátogatás nem tarthat többet egy óránál.

A múzeumok világnapján nyitotta meg kapuit a Maros Megyei Néprajzi és Népművészeti Múzeum. A kiállítótermeket és a múzeum egész területét fertőtlenítették, a látogatóknak be kell tartaniuk az óvintézkedéseket. A marosvásárhelyi Kultúrpalota június 1-jétől várja látogatóit, bár még folyamatban vannak a felújítási munkálatok, és emiatt néhány galéria zárva marad. A Tükörterem, a Hangversenyterem, a szecessziós kiállítás, a Bernády-emlékszoba, a Dandea-emlékszoba és a Kultúrpalota előcsarnoka lesz látogatható.

A művészeti galériák a felújítási munkálatok miatt zárva maradnak. Nem nyílik meg a Természettudományi Múzeum és a marosvásárhelyi várban működő Régészeti és Történeti Múzeum sem, mivel mindkét épületben felújítási munkálatok zajlanak. Hasonló okok miatt zárva tart a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum és a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeum


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »