Óva intett az ASEAN a nagyhatalmak esetleges konfrontációjától a Tajvani-szorosban

Óva intett az ASEAN a nagyhatalmak esetleges konfrontációjától a Tajvani-szorosban

A Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) csütörtökön óva intette a nagyhatalmakat attól, hogy elszámítsák magukat, és „komoly konfrontációba” keveredjenek Tajvan miatt.

Az ASEAN külügyminiszteri találkozóján a kambodzsai fővárosban, Phnompenben 27 ország képviseltette magát. A megbeszélésekre árnyékot vetett Nancy Pelosinak, az amerikai képviselőház elnökének a pekingi vezetés heves tiltakozása ellenére megtett tajvani látogatása.

Az ASEAN a lehető legteljesebb önmérsékletet sürgetett és figyelmeztetett, hogy a feszültség „nyílt konfliktusba csaphat át, illetve beláthatatlan következményekkel járhat”.

„Az ASEAN kész konstruktív szerepet játszani a felek közötti békés párbeszéd elősegítésére” – olvasható a szervezet állásfoglalásában, tekintettel az amerikai politikus tajvani látogatását követő, megfélemlítésnek szánt kínai hadgyakorlatra.

További diplomáciai feszültséget szült, hogy a nap folyamán Kína, az Egyesült Államok, Oroszország és Japán külügyminiszterei bilaterális tárgyalásokat tartottak az ASEAN-tagállamokkal.

Hírdetés

Vang Ji kínai külügyminiszter és amerikai hivatali partnere, Antony Blinken például szándékosan elkerülték egymást Phnompenben. Vang Ji emellett lemondta találkozóját japán kollégájával, Hajasi Josimaszával, arra hivatkozva, hogy Kína határozottan helyteleníti a világ leginkább iparosodott demokráciáit összefogó G7-országcsoportnak a tajvani helyzetről előző nap kiadott közleményét.

A CCTV kínai állami műsorszolgáltató közlése szerint Vang Ji mániákusnak, felelőtlennek és rendkívül ésszerűtlennek nevezte Pelosi látogatását Tajvanon, amelyet Kína saját területének tart, noha nincs fennhatósága felette.

A feszültséget érzékelteti, hogy Vang Ji helyi idő szerint este megérkezett ugyan az ASEAN gálavacsorájára, de néhány pillanattal később ott is hagyta a rendezvényt a Reuters hírügynökség tudósítója szerint. Egyelőre nem világos, hogy mi késztette a kínai tárcavezetőt erre. Hajasi, Blinken és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter mindazonáltal jelen voltak.

Blinken beszédében Tajvan ügyére tekintettel hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok „ellenzi a fennálló helyzet egyoldalú megváltoztatására irányuló törekvéseket, különösen ami erő használatát illeti”.

„Mi és a világ számos országa úgy véljük, hogy a helyzet elmérgesedése nem szolgálja senki érdekét, és nem kívánt következményekhez vezethet, többek között az ASEAN-tagországok, de Kína számára is” – tette hozzá Blinken.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »