Ötvenmillió dollárt vagy egy potyakilövést követel a SpaceX-től a felrobbant izraeli műhold tulajdonosa

Ötvenmillió dollárt vagy egy ingyenes pályára állítást kér a SpaceX-től a múlt héten a floridai kilövőálláson felrobbant izraeli műhold tulajdonosa.

Robbanás történt múlt csütörtökön az Egyesült Államokban, a floridai Cape Canaveralban található űrközpontnál; megsemmisült a SpaceX magáncég egyik rakétája.

A kilövőálláson nemcsak a Falcon-9 égett porrá, de rakterében az izraeli Spacecom cég AMOS-6 kommunikációs műholdja is megsemmisült.

A vállalat most kártérítést kér a SpaceX-től: ingyen kilövés vagy 50 millió dollár jár nekik – közölték.

A hírügynökségek természetesen megkeresték Elon Musk cégét is, de azt a választ kapták, hogy a biztosítási, kártérítési politikájukról nem árulnak el részleteket.

A SpaceX űrvállalkozás eddig sem volt mentes a kudarcoktól, de 70 missziót már így is sikerrel teljesítettek, és több mint 10 milliárd dollár forgalmat bonyolítottak.

Munkáik között állami és magánmegrendeléseket egyaránt találni.

A Spacecomnál ajvékoltak, hogy a baleset súlyos csapást mért a cégre.

A társaság részvényeinek értéke 9 százalékot zuhant csütörtökön az izraeli tőzsdén, majd a vasárnapi nyitás után további 34 százalékot esett.

A Spacecomot ráadásul éppen most tervezte megvásárolni a Xinwei kínai telekommunikációs vállalat; még nincs hír róla, hogy a 285 millió dolláros üzlet folytatódik-e.

Az AMOS-6 műhold széles sávú szolgáltatásait több cég bérelte volna, például a Facebook és az Afrikában internetet szolgáltató Eutelsat Communications.

Mindkét vállalatnál jelezték: keresik a lehetőségeket, hogy a kieső műholdat pótolják.

A robbanás körülményeit még vizsgálják a SpaceX és az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal szakértői.

Egyelőre azt sem tudni, hogy a Cape Canaveral-i kilövőállomáson pontosan milyen károk keletkeztek.

A SpaceX bejelentette, nem állítja le a tervezett misszióit, de a rakétákat egy másik floridai helyszínről fogják indítani, ahonnan korábban az űrrepülőgépeket lőtték ki.

Csütörtökön üzemanyagtöltés közben robbant fel a Falcon-9, a hajtóművek szokásos próbagyújtása előtt.

Elon Musk cégének 14 hónapja volt már egy hasonló balesete, de a kettő között 9 küldetést gond nélkül teljesítettek.

(Híradó – Reuters nyomán)

Korábban írtuk: Fölrobbant az izraeli Ámosz 6 műhold rakétája és maga a műhold a floridai Cape Canaveral indítóállomáson


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »