Ötvenezer lejjel büntették a román tévés magyarellenes hőbörgését

Ötvenezer lejjel büntették a román tévés magyarellenes hőbörgését

Idegengyűlölő kijelentésekért és etnikai gyűlöletszításért 50 ezer lejre bírságolta az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) a B1 hírtelevíziót csütörtökön Radu Banciu műsorvezető sorozatos magyarellenes kijelentései miatt. A B1 csatorna Lumea lui Banciu – Banciu világa – című egyszemélyes műsorának készítője a magyarokat az Iszlám Állam terrorszervezethez hasonlította. Műsoraiban Banciu továbbá olyan kijelentéseket tett, hogy minden magyar Románia ellensége, a magyarok „velejéig szélsőségesek, akárcsak a muzulmánok”, és a magyarok „le sem tagadhatnák”, hogy a szélsőségesség „a génjeikbe van kódolva”.

Banciu nemhogy nem vonta vissza tavalyi kijelentéseit, de megismételte azokat, sőt azt vetette a CNA tagjai szemére, hogy „semmit sem értenek”. – Fotó: reportervirtual.ro

A médiahatóság – Turos Lórándnak, a testület magyar nemzetiségű tagjának a kezdeményezésére – azt vizsgálta, miként foglalkoznak a román hírcsatornák és a köztelevízió a kézdivásárhelyi Beke Istvánnak az ügyével, akit az ügyészség azzal gyanúsít, hogy házi készítésű bombát akart felrobbantani december elsején, Románia nemzeti ünnepén.

Turos Lóránd az MTI-nek elmondta, a legkirívóbb törvénysértést a B1 hírtévénél tapasztalták, az Antena 3 hírtelevíziót pedig figyelmeztetésben részesítették valótlan állításokért, bizonyítékok nélküli vádaskodásért. Radu Banciu, a B1 csatorna Banciu világa című műsorában többek között ellenségnek, bosszúállónak, velejéig szélsőségesnek, középszerűnek, történelem-nélkülinek, egyszerű gondolkodású, együgyű népnek nevezte a magyarokat.

A csütörtöki meghallgatáson Banciu nemhogy nem vonta vissza tavalyi kijelentéseit, de megismételte azokat, sőt azt vetette a CNA tagjai szemére, hogy „semmit sem értenek”. A Hotnews hírportál beszámolója szerint a műsorvezető magatartása a médiahatóság román tagjait is megdöbbentette. Radu Herjeu például kijelentette: huszonhat éves újságírói tevékenysége során nem hallott a Banciuénál idegengyűlölőbb megnyilvánulást romániai televízióban.

A B1 műsorvezetője egyébként nem először gyalázza a magyarokat. Tavaly augusztusban úgy fogalmazott: amennyiben hatályba lépne Székelyföld autonómiája, akkor „mészárlás” lenne. „Elképzelhetik, mi lesz majd, ha életbe lép az autonómiatörvény. A románok nem beszélhetnek majd románul, fejbe verik őket az utcán, megalázzák őket. (…) Olyan ez, mintha őzikéket eresztenénk be az oroszlánketrecbe” – jelentette ki a kereskedelmi csatorna újságírója, egyenesen népirtást vizionálva. „Tömegsírok is lesznek. A magyarok bosszút állnak majd a románokon” – fogalmazott Banciu.

Az RMDSZ közleményében elfogathatatlannak nevezte, hogy információk elhallgatásával, radikális vélemények felsorakoztatásával a román média egyes csatornái egy teljes közösséget megbélyegezzenek. „Felháborító és egyben veszélyes is, hogy a műsor keretében átlátszó módszerrel magyarellenes indulatokat szítottak, hiszen ezek után a román társadalom a jogos magyar követeléseket is veszélyként könyvelheti el” – jelentette ki Kovács Péter ügyvezető elnök, hozzátéve: éppen ezért kérték az ügy kivizsgálását a CNA-hoz még decemberben eljuttatott feljelentésben.

Forrás: kronika.ro / erdely.ma

The post Ötvenezer lejjel büntették a román tévés magyarellenes hőbörgését appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »